Publicat: 24 Iulie, 2019 - 00:00

Winston Churchill (1874 - 1965) este, fără îndoială, omul britanic cel mai cunoscut, apreciat chiar și de adversari. Prim-ministru al Regatului Unit în Al Doilea Război Mondial, apreciat drept unul dintre cei mai mari lideri de război ai secolului, a fost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în 1953) și a fost prima persoană care a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al Statelor Unite.

Acestu om complex, Boris Johnson (el însuși om politic, fost primar al Londrei și ministru de externe, acum candidat la conducerea Partidului Conservator, autor a numeroase cărți) i-a dedicat volumul de față, excelent pentru cunoașterea marelui om politic.

Scriu editorii: Boris Johnson „explorează, în paginile acestui volum, din ce anume este constituit <<factorul Churchill>> – acea inteligență unică a unuia dintre cei mai importanți lideri ai secolului XX. Demontând miturile și prejudecățile care au dăinuit alături de realitate, Johnson realizează – cu inteligența și pasiunea caracteristice – portretul unui om al contradicțiilor, al curajului contagios, înzestrat cu o elocință uimitoare și cu o putere inegalabilă de a croi strategii. Curajos pe câmpul de luptă, Churchill a trebuit să primească ordin de la rege pentru a sta departe de focul bătăliei în Ziua Z; a fost de acord cu bombardamentele strategice la scară extinsă, cu toate că ura distrugerile produse de război și îi disprețuia pe politicienii care nu îi trăiseră ororile. A fost un jurnalist apreciat, un mare orator și a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. A fost faimos pentru capacitatea de a combina serile de dineuri oficiale cu nopțile în care lua decizii cruciale pentru soarta războiului. Viziunea sa progresistă asupra lumii l-a făcut un pionier în dezvoltarea sistemului public de sănătate, de educație și de asistență socială, deși a rămas un adept incorigibil al incorectitudinii politice.

Factorul Churchill nu este o carte doar pe gustul pasionaților de istorie. Este o lectură esențială pentru toți cei care doresc să afle din ce material anume e făcut un mare lider.”

 

 

Boris Johnson – Factorul Chruchill. Cum a schimbat un singur om istoria. Traducere din limba engleză de Petru Iamandi. Editura Litera, colecția Cronika. 386 pag.

 

Topic: 

Format: