21 mai 2022

Editura săptămânii: Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută de bărbați

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Caroline Emma Criado Perez, născută în 1984, este o jurnalistă, activistă feministă și scriitoare britanică. A inițiat și desfășurat mai multe campanii pentru mai buna soartă a femeilor în societate. În 2013 a primit Liberty Human Rights Campaigner of the Year Award și a primit Ordinul Imperiului Britanic cu ocazia zilei de naștere a reginei în 2015. A publicat mai multe cărți, iar cea pe care o smenalăm astăzi a apărut în 2019.

O carte în care a strâns, pentru prima oară, un număr impresionant de studii, cazrui și cercetări din întreaga lume care ilustrează discriminarea a jumătate din populația lumii. De la politicile guvernamentale și cercetările medicale, la tehnologie, locuri de muncă și media, cartea ilustrează șocant de-a dreptul cum sunt excluse femeile.

Cartea a câștigat Premiul Royal Society Science Book și FT & McKinsey Business Book of the Year în anul în care a apărut.

Scriu editorii români: „Imaginează-ți o lume în care… Telefonul este prea mare pentru mâna ta. Doctorul îți prescrie un medicament care nu e bun pentru corpul tău.

Într-un accident de mașină ai cu 47% mai multe șanse să fii rănit serios.

Dacă vreunul dinaceste lucruri sună cunoscut, atunci foarte probabil ești femeie.

De la politicile guvernamentale și cercetarea medicală la tehnologie, locuri de muncă și media, Femei invizibile ne dezvăluie cum, într-o lume construită în principal de și pentru bărbați, ignorăm în mod sistematic jumătate din populație, adesea cu consecințe dezastruoase. Caroline Criado Perez aduce laolaltă pentru prima dată o gamă impresionantă de studii de caz, de povestiri și de cercetări noi din toată lumea, care ilustrează modurile ascunse în care femeile sunt uitate și impactul profund pe care îl are acest lucru asupra noastră.”

„O avalanșă de fapte, triste, nebune, rele și amuzante, care argumentează o problemă fără drept de apel… Ambiția și scopul – și pura originalitate – a Femeilor invizibile este imensă; nici mai mult nici mai puțin decât povestea a ce se întâmplă când nu ținem cont de jumătate din omenire. The Times

Revelatoare, înspăimântătoare, plină de speranță. O Biblie seculară. Jeanette Winterson

Caroline Criado Perez – Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută de bărbați. Traducere din limba engleză de Simona Iacob. Editura Litera. 447 pag.