31 ianuarie 2023

Editura săptămânii: „Fericit de unul singur” de Elyakim Kislev

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fericit de unul singur explorează cu grijă fenomenul tot mai răspândit al refuzului de a trăi în cuplu. Seriozitatea cu care o face poate avea drept consecințe o mai mare libertate de alegere, indivizi mai fericiți și sisteme economice mai eficiente.

– Foreword Reviews

Elyakim Kislev este șeful Programului de Distincție al Școlii de Politici Publice din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim, cu doctorat în sociologie.

În introducerea acestei cărți, apărute în urmcă cu trei ani, precizează că cercetează variatele aspecte ale celibatului modern, analizând situațiile în care celibatarii acceptă sau chiar elogiază această stare civilă. Mai mult, definește epoca noastră ca una a singurății.

Scriu editorii: „Tot mai mulți bărbați și femei hotărăsc să își petreacă viața neangajați într-o relație romantică de lungă durată. Celibatarii creează rețele sociale și comunități inovatoare, luptând eficient cu discriminarea.

Dar sunt ei cu adevărat fericiți? Și dacă nu, ce ar putea face ca să fie? Cum pot să treacă peste teama de a nu îmbătrâni singuri? Dacă vor avea copii, cum se vor descurca pe cont propriu? Cum ar trebui societatea să regândească legăturile sociale și familiale, educația în școli și planificarea urbană, astfel încât să corespundă și nevoilor oamenilor singuri? La aceste întrebări și la multe altele răspunde autorul acestui volum bazat pe sute de studii și statistici culese de pe toate continentele.

În ultimele decenii, în special în țările dezvoltate, să rămâi necăsătorit, mai ales de bunăvoie, nu mai este perceput ca un lucru criticabil.”

Concluziile autorului: „Suntem pe punctul de a ne transforma într-o societate de celibatariMotivele sunt numeroase, iar convergența diverselor forțe sociale care conduc la celibat nu va face decât să accelereze ăn viitorul apropiat. Nu doar că raportul dintre oamenii căsătoriți și cei singuri se modifică, ci normele și funcțiile societății se schimbă fundamental în sensul inclusediii celibatarilor. Celibatarii înșiși, fără vreun anunț formal, încep să cultive conceptul de singurătate fericită, prin alăturarea la medii sociale încurajatoare, prin aderarea la valorile post-materialiste, prin sfidarea poresiunii sociale și prin activități utile.”

Elyakim Kislev – Fericit de unul singur. Destigmatizarra și celebrarea vieții fără partener. Traducere din limba engelză de Anastasia Ilie. Editura Curtea Veche, colecția Biblioterapia. 460 pag.