Publicat: 16 Mai, 2018 - 00:00

Născută în 1947, canadiana Rosemary Sullivan este pasionată de poezie, critică literară și biografii, este profesor emerit la Universitatea din Toronto, a publicat mai multe cărți, unele premiate, cum este și biografia de față, din 2015.

Rosemary Sullivan n-a cunoscut-o pe fiica lui Stalin, și-a bazat biografia pe documente din arhivele KGB, CIA, ale guvernului sovietic și pe mărturiile urmașilor Svetlanei. A rezultat însă o biografie excepțională pe care o vor aprecia toți pasionații de istorie. Svetlana s-a născut când tatăl său avea 48 de ani și era în culmea puterii. Și-a petrecut tinereț­ea între zidurile Kremlinului, printre potentații vremii. A fost ferită de grijile cotidiene, dar nu a putut evita tragediile familiei sale. Rând pe rând, din viaț­a ei au dispărut to­ți cei pe care i-a iubit - mama, doi fra­ți, mătuși, unchi și un iubit de două ori mai în vârsta decât ea. Rând pe rând, iubiții ei au fost îndepărtați – Alexis Kapler, cineastul evreu pe care l-a întâlnit pe când avea 16 ani și care a fost trimis în gulag, Grigori Morozov, tot evreu, Iuri Jdanov, fiul creatorului jdanovismului, Mihail Kaganovici, fiul lui Lazar, apropiat al lui Stalin și responsabil cu masacrul de la Katin și alții. În 1967 a fugit în Statele Unite ale Americii, lăsându-i în urmă pe cei doi copii ai săi. Via­ța i s-a schimbat – s-a mutat des, a avut un mariaj dezastruos, s-a convertit la catolicism, a încercat să scape, fără să reușească, de imaginea tatălui, a murit în sărăcie, în Wisconsin.

Din biografia canadiencei reiese un personaj complex, care și-a căutat și găsit cu greu echilibrul. Ca fiică a dictatorului, e iubită de unii, urâtă de alții. Observă și înțelege ce se petrece în jur, dar n-are puterea să acționeze. După moartea lui Stalin, ia cenușa primului ei soț în India, să o arunce în Gange, potrivit dorinței lui, dar cere azil și scapă de nebunia regimului sovietic. Ajunge în SUA, dar nici aici nu cunoaște liniștea.

O carte din care aflăm nu doar o biografie complexă și cum e să fii fiica unui monstru, dar și despre jocurile puterii. O carte despre un om ajuns ostatic al unei politici și al unui regim.

 

 

Rosemary Sullivan – Fiica lui Stalin. Viața extraordinară a Svetlanei Allilueva. Corint Books. Traducere din limba engleză de Alfred Neagu și Junona Tutunea. Prefață de Lavinia Betea. 744 pag.

 

Topic: 

Format: