31 ianuarie 2023

Editura săptămânii: „Har/Jar. Phoenix” de TVR

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Iubitorii rockului românesc și mai ales cei ai formației Phoenix au cu ce se delecta. Phoenix Har/Jar este un concept dual (tie-in) film-carte, cu lansare simultană și conținut complementar, realizat în parteneriat de Televiziunea Română și Editura Integral, cu sprijinul CNSAS. Materialul publicat cuprinde interviuri cu 21 de personalități culturale, membri ai formației Phoenix, din perioada 1962-1989, și ai ecosistemului Phoenix, plus 80 de pagini de inserturi grafice din Arhivele Securității, deținute de CNSAS.

Săptămâna trecută, la 7 decembrie, Televiziunea Română a prezentat în premieră un film documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, marcând împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix şi să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generații întregi.„Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează în cele 104 minute ale filmului momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viața pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluția din ’89. Din ianuarie filmul va putea fi văzut și pe marile ecrane din București și din țară.

„Este un film despre oameni, nu despre muzică. Oameni frumoşi cu orgolii mari, bătrâni cu suflet de copil. Stăpânii României, la un moment dat. Cu o viață plină de întâmplări urâte şi frumoase, vesele şi triste. În 60 de ani au trecut prin multe. Eu îmi închipui formația ca pe un vagon regal într-o gară regală. Mulți urcă şi mulți coboară. Sunt locuri de primă clasă şi locuri la economic, clasa a doua. Conductor e doar unul. Iar prima întrebare pe care i-am pus-o a fost asta: . Răspunsul a fost: . Nu l-am ascultat. Am încercat să ajung dincolo de legendă. Sper că am reuşit, cât de cât.” declara regizorul Cornel Mihalache.

Premiera filmului a fost dublată de lansarea cărții cu acelaşi titlu ce conține interviurile din perioada 1962-1989 plus inserturi grafice din Arhivele Securității, deținute de CNSAS. Textele prezentate în carte conțin transcrierea integrală a interviurilor realizate de Cornel Mihalache şi Claudia Nedelcu Duca (producătorul filmului) în studiourile TVR şi în alte locații din țară şi străinătate. La sfârşitul fiecărui interviu din carte sunt inserate coduri QR care, prin scanare, deschid documente video, conținând fragmente inedite neincluse în filmul realizat de Televiziunea Română.

Cartea a fost lansată pe 8 decembrie, la Standul TVR din cadrul Târgului de carte Gaudeamus.

„Căutarea identităţii a constituit o permanenţă a formaţiei Phoenix – scrie Costel Postolache în Cuvântul înainte. Faza maturităţii a reprezentat-o autoasumarea calităţii spirituale de român. (…) Creaţia lor nu mai ţine de cultura rock, ci pur și simplu de cultură. Și în mod esenţial de cultura românească. Phoenix a creat muzică în spiritul folclorului, mergând până la rădăcinile cele mai adânci ale spiritualităţii noastre. (…) Muzica Phoenix a devenit modernă valorificând, asemeni tuturor marilor creatori ai artei contemporane, moștenirea arhaică, populară, ritmurile subterane, vitale, ale supravieţuirii unui popor. (…) Muzica Phoenix definește un spirit și un spaţiu. Întâlnirea norocoasă cu mari scriitori, mari poeţi, a prilejuit conjuncţia cu capodopera.”

Nu e spațiu suficient în această rubrică de semnalare a unei cărți pentru a evidenția noutățile pe care le aduc cele 21 de interviuri. De aceea recomandarea noastră este să citiți această carte, o delectare, rememorare a unei epoci, o admirabilă sinteză.

Încă un argument: la momentul publicării cărții, nimeni nu știa dacă va avea loc un concert Phoenix 60 sau dacă membrii generației de platină se vor mai reuni vreodată, dar, în această carte, aceștia sunt împreună pentru totdeauna.

TVR – Har/Jar. Phoenix. Ediție îngrijită de Cornel Mihalache, Claudia Nedelea Duca și Costel Postolache. Editura Integral, colcția Phoenix.