27 septembrie 2022

Editura săptămânii: „Hotel Național” de Stavros Christodoulou

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un roman care a stârnit dezbateri în lumea literară greacă și cipriotă, dat fiind că pune în discuție o temă delicată și dureroasă, căderea comunismului și dizolvarea blocului socialist, cu consecințe asupra vieții oamenilor. Acțiunea se desfășoară în mare parte la București.

Interesul pe care-l poate stârni cititorului român opera lui Stavros Christodoulou, reprezentat al tinerei generații de prozatori ciprioți, este dublat în acest caz de faptul că acțiunea se petrece în mare parte la București. Personajul principal, Grigorios Mihail, este trimis de Partidul Comunist cipriot la școala de partid care funcționa în anii ’50 inițial la Brașov, apoi la Otopeni. Povestea lui se împletește cu cea a lui Theodoris Kyrzis, refugiat politic grec, de care îl va lega o strânsă prietenie și prin intermediul căruia cunoaște îndeaproape viața comunității refugiaților politici, comunitate frământată și debusolată, unii dintre membrii ei, între primii Theodoris Kyrzis, înțelegând prăpastia dintre idealurile pentru care luptaseră și realitățile societății socialiste. Cei doi se vor îndepărta treptat, atât din cauza modului cum privea fiecare încrederea în partid și în idealurile comuniste, cât și a faptului că ajung să aibă o relație de iubire clandestină cu aceeași femeie, o tânără ospătăriță de la Hotel Național, accesibil în epocă numai elitei comuniste. Tânărul cipriot este racolat de securitate, devenind persoană de legătură a regimului Ceaușescu și nevoit să deschidă o afacere în țara sa. În fiecare vară, în luna iulie, se întâlnește, la București sau la Londra, cu „tovarășul ministru” – numele de cod al reprezentantului securității  – căruia îi raportează mersul afacerii și tot ce era demn de semnalat pe plan politic în Cipru. Peste ani, în iulie 2014, protagonistul revine la București, retrăind momente petrecute aici din anii când „visase o altfel de viață” și constatând cu amărăciune cât de iluzorii fuseseră visele lui de tinerețe.

În cuvântul la ediția românească autorul își prezintă explicit intenția: „În romanul Hotel Național, acțiunea care se desfășoară în prim-plan este povestea eroilor cu ideologie de stânga, care au trăit toate evenimentele din deceniul anilor ’50 până în zilele noastre. În plan secundar mustesc toate acele întrebări, căutări, speranțe dezmințite și dezamăgiri legate de romantismul unei ideologii zdrobite în aparatul de represiune al puterii de stat. Nu este vorba de un roman istoric în sensul strict al termenului. Istoria este protagonistul invizibil al romanului întrucât evenimentele istorice determină în mod decisiv viața eroilor”.

În cuvântul-înainte scriitoarea ateniană Chrysa Fanti fixează romanul în tradiția literaturii grecești care a abordat tema Ocupației și a Războiului Civil, tradiție reprezentată de nume de seamă precum Stratis Tsirkas, Dimitris Hatzis, Antonis Samarakis, Vasilis Vasilikos, Mari Douka.

Un roman a cărui scenă principală de desfășurare este Bucureștiul anilor socialismului, descris de un profesionist al condeiului, jurnalist și scriitor al cărui talent a fost salutat de critica literară încă de la debut, are toate atuurile să devină o lectură interesantă și captivantă pentru cititorul român.

După studii de drept la Atena, Stavros Christodoulou (n.1963, la Nicosia) s-a dedicat carierei jurnalistice, pe care o practică de 30 de ani. Romanul său de debut, Hotel Național ( 2016, Editura Kalentis), a fost inclus pe lista scurtă a Premiilor de Stat pentru Literatură în Cipru, iar următorul, Ziua când râul a înghețat (Editura Kastaniotis, 2018), a fost încununat cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene în 2020 și cu Premiul de Stat pentru Roman în Cipru.

Traducerea este semnată de Christina Christodoulou-Todea, fondatoare, în 1995, la Nicosia, a Alianței Românilor din Cipru.

Stavros Christodoulou – Hotel Național. Traducere din limba neogreacă de Christina Christodoulou-Todea. Cuvânt-înainte de Chrysa Fanti. Cu un cuvânt al autorului la ediția românească. Editura Omonia, colecția Biblioteca de Literatură Neoelenă.