25 septembrie 2022

Editura săptămânii: Iarnă la Kremlin

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

O excepțională carte despre Rusia ultimilor ani, sub noua conducere a lui Vladimir Putin. Autorul este membru al Academiei Britanice, profesor de istoria Rusiei și a publicat mai multe volume elogiate.

Un fragment: „Politicienii din opoziție, spri­jiniți de ziare precum <<Novaia gazeta>>, au arătat risipa și frauda care au însoțit contractele pentru jocurile de la Soci. Au avut parte de o dezamăgire, pentru că majoritatea rușilor au rămas încântați de ima­ginea Rusiei pe care jocurile o răspândiseră în întreaga lume. La sfârșitul anului a izbucnit însă un scandal legat de practicile de dopaj sistematic din rândurile elitei sportive a Rusiei. Pre­gătirile pentru Olimpiada de la Soci sfidaseră regulamentele. Liderii politici puseseră o presiune atât de mare pe organizatori pentru a produce o echipă invincibilă, în­cât aceștia le administraseră at­leților substanțe pen­tru crește­rea performanței. Ministerul rus al Sportului a respins inițial acu­zațiile, dar, după ce Agenția Mondială Antidoping (WADA) și-a început investi­ga­țiile, dovezile au devenit tot mai constrângătoare și au scos la iveală dimensiunea complicității autorităților rusești. Angajații WADA au povestit cum i-a ame­nințat FSB-ul în timp ce-și des­fășurau cercetările la labo­ratoa­rele rusești de testare antidoping. În condițiile în care tot mai multe abuzuri ieșeau la lumină, Grigori Rodcenkov, cel care le denunțase și care era directorul principalului laborator antidoping din Rusia, a fugit din țară și s-a ascuns în Statele Unite.”

Întreaga carte este plină de dezvăluiri.

Scriu editorii:

„Vladimir Putin domină politica rusă de mai bine de două decenii. Înainte de el, ţara a traversat o perioadă de relaxare şi dezvoltare odată cu perestroika lui Mihail Gorbaciov – perioadă despre care unii au afirmat că ar fi primăvara rusă. După prăbuşirea regimului sovietic în 1991 şi alegerea lui Boris Elţîn ca preşedinte a început vara: Rusia avea o economie de piaţă şi spera să joace în continuare un rol important pe scena lumii. Elţîn i-a cedat însă conducerea prim-ministrului său, Vladimir Putin. Cu el, a venit iarna la Kremlin: Putin a redus libertăţile democratice şi civice, a relaxat controlul asupra serviciilor de securitate şi a permis un cult oficial al superiorităţii sale. În paralel, a încercat să reimpună Rusia ca mare putere armată, ordonând anexarea Crimeei şi intervenţia în războiul civil sirian. Dar, deşi este hotărât să-şi impună voinţa nu doar în cercul restrâns al puterii şi asupra societăţii ruse, ci şi pe plan mondial, Putin nu are un viitor sigur cât timp ţara sa se confruntă cu probleme economice şi în relaţiile internaţionale. Bun cunoscător al Rusiei, Robert Service face un portret al omului care o conduce şi ne arată ce s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat.”

„Un portret magistral al lui Putin şi al Rusiei.” (Daily Telegraph)

Robert Service – Iarnă la Kremlin. Rusia și a doua venire a lui Putin. Traducere de Adina Avramaescu. Editura Polirom. 438 pag.