Publicat: 8 Ianuarie, 2020 - 00:00

Confucius (Kong-zî) a trăit în China secolului al VI-lea după Hristos și a însemnat începutul unei tradiții filosofice care a dominat cultura chineză sute de ani, cu influențe covârșitoare asupra tututor compartimentelor gândirii, chiar și astăzi. N-a lăsat opere scrise, dar ideile și comentariile sale au fost adunate de discipoli în mai multe cărți. Viața sa a fost subiect de numeroase legende. De pildă, se spune că, înainte de a se naște, în ținutul său natal a apărut un inorog care dădu la iveală din gură o carte împodobită cu pietre scumpe, pe care era scris „Un copil, învăluit în apele cele mai adânci, va sprijini imperiul clătinat în timpul dinastiei Tcheu și va fi rege fără regat.” Uimită, mama lui Confucius a legat un șnur de mătase de cornul misteriosului inorog care, după două nopți, a dispărut.

Încrezându-se în puterea gândirii şi moralei, Confucius credea că umanitatea îşi poate găsi fericirea doar într-o comunitate cooperantă de oameni liberi. Dar libertatea se dobândeşte prin raţiune, gândire critică şi acţiune conform unor principii care să servească şi individul, şi comunitatea. Principala colecție de scrieri atribuite lui Confucius se numește „Analectele” și cuprinde preceptele marelui filosof sub forma unor dialoguri cu discipolii săi. Este socotită una dintre primele zece cărți care au influențat omenirea.

De la această carte esențială pleacă ideile volumului pe care îl prezentăm astăzi, semnat de Caspar Shih.

Casper Shih s-a născut în Taiwan în 1937, este doctor al Universității Tehnice din Tokio, s-a stabilit în Canada, dar a revenit în Taiwan pentru a contribui la dezvoltarea acestei țări. A publicat mai multe cărți și a insistat pe dezvoltarea „învățării organizaționale” pentru dezvoltarea ulterioară a întreprinderilor. Soarta organizației de afaceri depinde, susține el, de calitatea conducerii, de lideri, încât s-a străduit să le schimbe sau împrospăteze acestora mentalitatea. În cartea de față, interpretând principiile de conducere conținute în „Analectele” lui Confucius din perspectivă modrenă, elaborează calitățile esențiale necesare unui antreprenor.

Iată câteva aprecieri evidențiate de editorii traducerii românește pe coperta a patra a cărții: „Această carte pune la dispoziția cititorului cele mai practice și mai profunde adevăruri ale vieții și ale calității de conducător.” „Dr. Shih a unit înțelepciunea antichității cu noile concepte ale management-ului, dăruind cititorului concluzii neprețuite.” „Concluziile dr-lui Shih la Analecte pun în lumină importanța cizelării aptitudinilor de lider și oferă cititorilor o valoroasă lecție de leadership.”
 

 

 

Caspar Shih - Înțelepciunea lui Confucius. Învață să fii un lider de talie mondială”. Editura Integral, colecția China Integral, vol. IX. Traducere din limba chineză de Roxana Ribu. 235 pag.
 

Topic: 

Format: