7 august 2022

Editura săptămânii: „Istoriile mass-mediei. De la semnalele cu fum la rețelele de socializare și dincolo de ele” de Jacques Attali

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Jacques Attali, fostul consilier al președintelui François Mitterrand, eseist și doctor în științe economice, considerat unul dintre primii o sută de intelectuali publici ai lumii, autor a numeroase studii și cărți, a publicat anul trecut volumul de față, îndată tradus și la noi, care se ocupă de o problemă de strictă actualitate. O explică el însuși:

„Dintotdeauna, omul are nevoie să știe ce îl amenință, ce le dăunează celorlalți sau ce îi ajută. Și multă vreme doar o mână de oameni cu putere – suverani, clerici, negustori – au deținut monopolul informației, al fabricării și circulației sale. Informația liberă, difuzată de canale media accesibile tuturor și elaborată de profesioniști care caută adevărul este rodul unei istorii recente, neașteptate, fascinante. Și, în prezent, ea este extrem de amenințată.
Cum putem distinge adevărul de neadevăr și informația de divertisment? Ce raport există între a informa, a convinge, a educa și a distra? Cum va rezista democrația diferitelor forme de cenzură și de supraveghere? Prin ce anume potopul actual și viitor de informații, adevărate sau false, ne va influența modul de a gestiona marile probleme de astăzi și de mâine? Rețelele de socializare, instrumente de supraveghere generalizată, care îl transformă pe fiecare în jurnalistul propriei persoane, vor fi oare înlăturate de o tehnologie mai puternică? Ziariștii vor fi înlocuiți de automate sau vor rămâne actori indispensabili ai democrației?
Acestea sunt subiectele cărții de față. Și încă o dată, la fel ca în cazul tuturor celorlalte domenii cărora am încercat până acum să le prevăd devenirea, evoluția vertiginoasă a mass-mediei nu poate fi imaginată și controlată decât mergând foarte mult înapoi pe firul istoriei sau, mai degrabă, al istoriilor sale. Al pasionantelor sale istorii.”

Soarta întregii condiții umane este determinată de istoriile canalelor media. Dar ca să putem distinge adevărul de neadevăr și infromația de divertisment, în lumea de azi, în care s-au înmmulțit copleșitor știrile false și dezinformările, e nevoie de o seamă de reforme – a educației, a formării ziariștilor, a instrumentelor tehnice, inclusiv, susține Jacques Attali, dezmembrarea marilor platform, pentru că rețelele sopciale produc dependență. Detaliile fac savoarea acestei cărți extrem de interesante. Ca să nu sfârșim prin a fi „ victimele supuse ale unui furt generalizat al indentităților noastre.”

Jacques Attali – Istoriile mass-mediei. De la semnalele cu fum la rețelele de socializare și dincolo de ele. Traducere de Magda Jeanrenaud. Editura Polirom. 347 pag.