19 octombrie 2021

Editura săptămânii: Lațul

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

O femeie tânără, elegantă și hotărâtă trece aproape regulat prin sala de îmbarcare a unui aeroport islandez. Are întotdeauna o valiza sofisticată, mai mare sau mai mică. Un bătrân vameș o observă, treptat se concentrează asupra ei, convins că femeia își riscă viața pentru ceva. O dată o oprește, o controlează la sânge, nu găsește nimic compromițător. Dar e convins în continuare că femeia trafichează ceva. Droguri, cumva ? Cine e femeia ? O urmărește, descoperă că se întâlnește cu unul dintre cei mai temuți traficanți ai capitalei. Și brusc, relațiile dintre pasageră și vameș se schimbă.

Nu spunem mai mult, cum nu spun nici editorii în prezentarera lor :

„După un divorț urât, frumoasa Sonja încearcă din răsputeri să-și câștige existența și să obține custodia fiului ei. Forțată de împrejurări, face contrabandă de cocaină în Islanda. Nu durează mult și se pomenește prinsă într-o lume a infractorilor nemiloși. În încercarea de a scăpa de primejdie, trebuie să apeleze la inteligență pentru a-l înfrunta pe inamicul ei numărul unu, Bragi, un agent vamal cu multă experiență care îi stingherește strategiile noi și tot mai îndrăznețe.

Lucrurile sunt și mai complicate pentru că Sonja are o relație cu o femeie, Agla, care cândva a ocupat o poziție înaltă în consiliul de administrație al unei bănci dar acum, după criza economică din Islanda, se luptă cu acuzații de tot felul.

Un thriller original și sexy, cu acțiune într-un ritm nebunesc, plasată în orașul Reykjavík acoperit încă de cenușa vulcanului Eyjafjallajökull, și personaje fascinante. O reușită literară a uneia dintre cele mai captivante scriitoare moderne de mystery & thriller.”

„Firește că (Sonja) n-ar fi putut apărea cu mai puțin decât se înțeleseseră cei doi, însă era furioasă. Aceasta era tactica obișnuită când erai prins în laț; spuneau una și realitatea era cu totul alta.”

Lilja Sigurdardóttir, născută în 1972, este o autoare islandeză de teatru și romane polițiste. A publicat șase romane, a căror acțiune se desfășoară mai ales în capitala Reykjavik. Cărțile ei a fost traduse în cel puțin șase alte limbi, iar unele dintre ele, între care și cea de față, au fost cumpărate de case de producție pentru a fi ecranizate.

„Lațul” este un thriller original, sofisticat, un roman psihologic reușit, iar măiestria autoarei este desăvârșită : face cititorul să simpatizeze un personaj care încalcă legea.

Lilja Sigurdardóttir – Lațul. Traducere și note de Liviu Szoke. Crime Scene Press. 284