1 august 2021

Editura săptămânii: Madame Claude. O lume secretă a plăcerii, privilegiilor și puterii

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Oamenii vor plăti mereu pentru două lucruri: mâncare și sex. Eu n-am fost bună deloc la bucătărie.” Sunt vorbele celebre ale unei franțuzoaicei și ea celebră, Fernande Grudet, cunoscută drept Madame Claude, patroană de bordel ajunsă în anii 60 ai secolului trecut șefa unei rețele de call-girls pentru demnitari. Bordelul ei se afla în cel mai scump arondisment al Parisului, 16. Se spune că în cartea sa de adrese se aflau numele șafului Iranului, al președintelui John F. Kennedy, al patronului uzinelor Fiat. A trăit enorm, s-a născut în 1923, a murit la 92 de ani, în 2015. În 1976, un judecător pe nume Jean-Louis Bruguiere a început să dezmembreze rețeaua. Ca să nu plătească taxe, s-a mutat la Los Angeles, dar a revenit în Franța în 1986, petrecând patru luni în închisoare; după alți câțiva ani, a fost din nou închisă. Despre viața ei aventuroasă s-a realizat un film, intitulat chiar „Madame Claude”, în 1977, cu Françoise Fabian.

Cartea pe care o semnalăm astăzi a apărut în 2018.

Scriu editorii:

„După al Doilea Război Mondial, cea cunoscută drept Madame Claude a condus, la Paris, în apropiere de Champs-Élysées, una dintre casele de toleranță cele mai exclusiviste de la acea vreme, ajungând să aibă la un moment dat o rețea alcătuită din peste 500 de femei și câțiva bărbați, precum și o agendă care, susținea ea, cuprindea nume celebre precum cel al președintelui SUA, John F. Kennedy, cel al șahului Iranului și cel al patronului concernului Fiat, Giovanni Agnelli. În anii 1960, era cea mai bogată și cea mai celebră femeie realizată prin forțe proprii din Europa – o adevărată legendă de talia lui Coco Chanel. Fernande Grudet, viitoarea Madame Claude, s-a născut într-o familie evreiască săracă din orașul Angers și, potrivit propriilor spuse, a dus o viață extrem de aventuroasă – a luptat în Rezistența franceză, a supraviețuit internării într-un lagăr nazist de concentrare, s-a iubit cu membri ai Mafiei corsicane și a făcut trotuarul înainte de a deschide un bordel pentru cei bogați și faimoși. Apelând în mod inedit la tehnologia telefonului, a creat conceptul de call-girl. Madame Claude nu a vândut însă pur și simplu sex, ci a fost o adevărată pețitoare a elitei puterii.

Pornind de la discuțiile purtate chiar cu protagonista acestei cărți și de la interviurile luate celor care au ajutat-o să-și construiască imperiul, biograful și specialistul în istorie socială William Stadiem destramă vălul care ascundea secretele lui Claude, pătrunzând în lumea interzisă a plăcerii și a privilegiilor.”

„O revelatoare biografie a «elegantei regine franceze a sexului»… Este interesant de văzut ce diavol zăcea în unii dintre eroii lumii noastre politice și culturale.” — Kirkus Reviews

William Stadiem – Madame Claude. O lume secretă a plăcerii, privilegiilor și puterii. Traducere de Claudia Roxana Olteanu. Editura Corint. 362 pag.