Publicat: 27 Martie, 2019 - 00:00
Share

Prezentam săptămâna trecută în această rubrică un volum despre ascensiunea și declinul dinastiilor Chinei apărut în noua colecție China integral a Editurii Integral. Colecția, plănuită în 12 volume, a fost lansată toamna trecută, la Târgul de carte Gaudeamus. Editorul Costel Postolache explica cum a apărut ideea colecției: ”Se întâmplă că am călătorit mult, am fost şi în China, n-am înţeles prea multe, aşa că mi-am zis că făcând nişte cărţi care mă pot ajuta pe mine să înţeleg lucrurile de bază despre cultura, civilizaţia Chinei , poate că vor fi şi alţii interesaţi.” Vor fi, a mai spus editorul, cărți importante despre cultura și civilizația chineză clasică și contemporană, despre valorilor literaturii și artei, și, în egală măsură, despre pecificul unei vieți economice și socio-politice cu caracteristici unice pe plan mondial. Editura Integral are ca parteneri în acest demers Foreign Languages Teaching and Research Publishing Co. Ltd din China, Institutul Confucius din cadrul Universității din București și Romanian-Chinese Business Club.

Până acum au apărut trei titluri: ”Managementul afacerilor - Calea chinezească”, de Nie Shengzhe; ”Ascensiunea şi declinul dinastiilor Chinei”, de Li Jiazhen; și ”Patria unei mari literaturi. O introducere.” de Ma Xiaodong.

Ne vom opri astăzi asupra celui din urmă titlu.

”Avem în faţă un compendiu de autori şi opere, mai vechi şi mai noi, care laolaltă se strâng într-un tot unitar, complex şi frumos, literatura chineză – scrie prefațatoarea Paula Teodorescu. Dinamică şi palimpsestică, cartea trece în revistă texte precumpănitoare pentru construirea civilizaţiei chineze aşa cum o ştim astăzi, începând cu cea mai timpurie antologie de poezii, „Cartea cântecelor”, şi încheind cu prozatorul şi eseistul modern Qian Zhongshu (1910-1998).(...) Cartea este bun periplu prin textele din canonul culturii chineze, sunt eseuri sprintene, de dimensiuni scurte, deorece autorii cărții nu-și doresc să facă o prezentare exhaustivă a literaturii chineze. Ci mai degrabă să incite, să ademenească, să planteze un fel de zvâc de interes în mințile cititorilor pentru litartura chineză, să stimuleze. (...) Cartea se încheie cu povestea cărții lui Qian Zhongshu, unul dintre puținii scriitori contemporani discutați. Literatura contemporană mai degrabă lipsește dion portretul crochiu însăilat de autorii chienzi, iar motivele converg, cel mai probabil, în teama de a insera autori noi, care încă stârnesc controverse, în canonul literaturi chineze.”

 

Ma Xiaodong – Marea literatură a Chinei. O introducere. Editura Integral, colecția China Integral. Coordonatorul colecției – Ionela Voicu. Traducere din limba chineză de Ionela Voicu, Mădălina Gheorghe și Diana Larisa Zahorte. Prefață, note și comentarii de Paula Teodorescu. 257 pag.

 

Topic: 

Format: