31 ianuarie 2023

Editura săptămânii: „Mărturii ale copiilor armeni. 1915-1922” de Sonya Orfalian de Stelian Țurlea

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deoarece niciun microfon și nicio cameră de filmat nu au înregistrat vreodată glasurile fragmentate ale supraviețuitorilor genocidului armean, Sonya Orfalian și-a propus să culeagă amintirile acestora și să le facă dreptate. Ea reconstituie astfel soarta unor copii rupți de familiile lor, care au trecut prin traume îngrozitoare fără să înțeleagă ce li se întâmplă și de ce. „Am dorit să fac cunoscute aceste mărturii pentru ca ele să iasă din tăcerea Istoriei.”

Sonya Orfelian s-a născut în 1958 în Libia, într-o familie de refugiați armeni. Acum trăiește la Roma, unde își duce activitatea de scriitoare și traducătoare. A publicat mai multe cărți despre moștenirea cutlurală a Armeniei. Cea pe care o semnalăm acum a apărut în 2021.

„Deoarece niciun microfon și nicio cameră de filmat nu au înregistrat vreodată glasurile fragmentate ale supraviețuitorilor genocidului armean – scriu editorii -, Sonya Orfalian și-a propus să culeagă amintirile acestora și să le facă dreptate. Ea reconstituie astfel soarta unor copii rupți de familiile lor, care au trecut prin traume îngrozitoare fără să înțeleagă ce li se întâmplă și de ce. La sfârșitul războiului, cei rămași în viață au fost căutați de organizații europene și americane și adunați în centre de primire. Acestea sunt mărturiile unora dintre ei, treizeci și șase la număr, la fel ca literele alfabetului armean. Înainte să se piardă pe căile vieții, succint și cu aceeași inocență de demult, ei relatează doar esențialul: violența extremă la care au fost martori. Din poveștile lor scurte, dar cutremurătoare răzbat o suferință incredibilă și o nostalgie nemăsurată după tot ce au pierdut, după cei apropiați, după patrie. Mulți s-au stabilit în diferite colțuri ale lumii, și-au întemeiat o familie, dar se vor simți pentru totdeauna lipsiți de identitate.”

Genocidul armean, tragedia armenilor din Imperiul Otoman, a avut loc în 2015 și a continuat cu intermitențe până în 2022. Peste 200000 de armeni au fost uciși, mii de sate devastate, zeci de mii de armeni convertiți cu forța, zeci de mii de copii au rămas orfani, sute de mii de armeni s-au refugiat.

Toate mărturiile copiilor adunate în acest volum sunt o lectură teribilă a ororilor petrecute acum un secol. Yvess Ternon scrie în prefața sa: „Pentru cea sau cel care vrea să înțeleagă ce înseamnă un genocid, aceste îstorisiri sunt exemplare.”.

Sonya Orfalian – Mărturii ale copiilor armeni. 1915-1922. Cu contribuţii de Gérard Chaliand, Joël Kotek şi Yves Ternon. Traducere din limba italiană de Emanuela Stoleriu. Traducerea textelor din limba franceză de Nicolae Constantinescu. Editura Polirom. 223 pag.