20 mai 2022

Editura săptămânii: „Mengele. Demascarea <<Îngerului Morții>>” de David G. Marwell

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

O carte despre un om care a întruchipat atât Holocaustul, cât și eșecul justiției – Josef Mengele, criminal de război care a fugit și s-a ascuns în Argentina și n-a fost prins vreodată.

Josef Mengele este, probabil, cel mai cunoscut criminal de război din toate timpurile. A întruchipat, au spus-o toți, eficiența sadică și a ajuns să simbolizeze Holocaustul.

S-a scris enorm despre acest doctor criminal. Anul trecut, David G. Marwell, istoric american și fost director al Muzeului Patrimoniului Evreiesc din New York, a mai scris o carte, cea pe care o semnalăm acum, bazată pe surse aflate în arhive din întreaga lume, pe cercetări și e scrierile lui Mengele însuși. „Am citit corespondența și jurnalele sale din ultimii ani de viață și am aflat detalii intime despre probeleme de sănătate, frustrările, reflecțiile personale și diferitele gînduri pe care le avea. Spre sfârșitul vieții a început să-și scrie povestea , dar a ales s-o facă sub forma unui roman autobiografic. (…) Provocarea mea a fost să descifrez încercarea sa de a crea confuzie și să dezvălui numele adevărate ale persoanelor și locurilor care au jucat roluri importante în povestea lui.”

„Din postura sa de doctor care a dirijat crime în masă sau cea de evadat care a scăpat definitiv de pedeapsă – scriu editorii -, Mengele (1911-1979) a pătruns atât de adânc în conștiința oamenilor, încât, în ciuda dovezilor concludente, mulți au refuzat să creadă că a murit. Cartea Mengele. Demascarea „Ingerului mortii” reprezintă o poveste cutremurătoare despre știința care nu și-a impus nicio limită, despre evadarea care nu a inclus niciodată libertatea și despre un final neașteptat, apărut înainte de a se putea face dreptate.”

O carte fascinantă despre un simbol al răului, „care nu s-a căit și nu a avut nicio remușcare, până la final.”

David G. Marwell – Mengele. Demascarea „Îngerului Morții”. Editura RAO. 434 pag.