Publicat: 16 Octombrie, 2019 - 00:00
Share

V-ați imaginat vreodată că ficțiunea poate invada realitatea? Monsieur Karenin are peste optzeci de ani, trăiește la Londra, firește sub un nume anglicizat (Carr), are un fiu și un nepot care îi seamănă, e singur și solicită ca o tânără să-l însoțească un număr de ore pe zi, să-i citească, să-l însoțească în eventualele scurte plimbări în care îi povestește viața, pe care, în clipele libere, tânăra o așterne pe hârtie. Mama domnului Karenin a fost celebra Anna Karenina, care s-a aruncat în fața trenului, după ani de adulter, pe când băiatul avea nouă ani. „M-am simțit atât de singur în copilărie, atât de neînțeles în acea casă a umbrelor. Era un mausoleu în care ne rugam pentru sufletul ei păcător (al mamei) de patru, cinci ori pe zi, cu o procesiune de preoți și călugări care se roteau în jurul tatei ca niște vulturi în jurul unui cadavru suculent.” Relațiile cu tatăl său au fost mai mult decât reci toată viața: „Eram fiul și moștenitorul lui, dar eram și fiul Annei, și el nu putea uita asta. Nici eu. Am ajuns s-o urăsc, pentru că, atunci când nu ne-a putut avea pe amândoi, ea l-a vrut mai mult pe celălalt bărbat, pe rivalul și tizul tatei, decât pe mine. Multă vreme am considerat că păcatul ei față de mine era mai grav decât păcatul ei față de tata.” Tânărul învață foarte bine, se îndreaptă spre studiul limbilor clasice, în Germania, la Tűbingen, ajunge bibliotecar, revoluția bolșevică îl determină să fugă din țară, ca pe mulți alți ruși, se stabilește la Londra.

Acțiunea romanului se petrece în 1947, în Londra devastată de război.

Albertine, tânăra franțuzoaică proaspăt căsătorită, care se angajează să-i țină companie câteva zile pe săptămână bătrânului, suferă și ea de singurătate. Părinții și sora i-au fost uciși într-un accident, iar restul rudelor au pierit în lagărele naziste. Soțul ei, ofițer britanic, călătorește frecvent în Europa cu misiuni învăluite în mister și revine de fiecare dată mai dezolat, mai nefericit, iar până la urmă își pune capăt zilelor. Albertine își vede viața distrusă și pentru că s-a lăsat atrasă de fiul bătrânului. Povestea marelui roman din veacul al XIX-lea pare să se repete, cu alte personaje.

„Tulburător și puternic.“ scria Sunday Times.

Autoarea, Vesna Goldsworthy, s-a născut la Belgrad în 1961, unde a locuit până în 1986, când s-a căsătorit cu un diplomat britanic și s-a stabilit la Londra. Aici a lucrat mai întâi la BBC World Service, apoi a îmbrățișat cariera academică. Este autoarea a cinci cărți, traduse în mai multe țari și recompensate cu premii literare.

 

 

Vesna Goldsworthy – Monsieur Karenin. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. Traducere și note de Luana Schidu. 270 pag.

 

Topic: 

Format: