Publicat: 14 Martie, 2018 - 00:00

Sublocotenentul inginer Ioan R. Marinescu a murit în primele șase luni ale participării României la Primul Război Mondial (în decembrie 1916). Nepoata sa, Irina Nelson (cercetător în fizică nucleară, stabilită în SUA), a găsit manuscrisul (foile unui carnet) în care sublocotenentul consemnase faptele petrecute, fără pretenții literare.

Jurnalul cuprinde adnotările sublocotenentului făcute în perioada 21 aug./3 sept.- 14/27 octombrie1916. Ioan R. Marinescu s-a născut în 1894, în satul Heci, județul Iași, a ajuns inginer silvic pentru scurtă vreme, a fost mobilizat în armată și a participat nemijlocit la război. A murit după trei luni.

Pornind de la un text relativ scurt, de la un caz izolat, cel al unchiului său – Irina Nelson începe să-l confrunte cu mărturii din contextul apropiat redactării notelor. Jurnalul generalului Averescu, sub a cărui comandă a luptat Ioan Marinescu, a devenit o preţioasă mină de informaţii. Pentru a avea un punct de vedere și mai echilibrat, Irina Nelson a apelat la istoricul american Glenn E. Torrey, profesor la Universitatea din Kansas, care și-a consacrat întreaga carieră academică studierii frontului românesc din primul război mondial. Deci textul scurt al sublocotenentului, redat și în facsimil, este pus în contrapunct cu fragmente din texte semnate de Generalul Alexandru Averescu, preotul Ioan D. Mușățeanu și profesorul Glenn E. Torrey.

Partea a doua a volumului, intitulată Dincolo de notele de război (15/28 octombrie 1916 – 1/14 ianuarie 1917 – după ultima filă de jurnal) reconstituie ultimele momente – puse și acestea în contrapunct cu extrase din texte semnate de generalul Alexandru Averescu, sublocotenent Emilian Ionescu, preot Ioan D. Mușățeanu, Margarita-Ioana Vulcănescu și profesorul Glenn E. Torrey.

Partea a treia a volumului – Repere pentru orizontul fricii – cuprinde fragmente din ziare, discursuri, documente și alte date importante referitoare la epocă. ”Am încercat să mă documentez și să înțeleg eu însămi situația poporului român în timpul vieții unchiului meu.”

Volumul mai cuprinde o iconografie bogată, foarte multe imagini sunt inedite.

Pentru cei împătimiți să afle cât mai multe despre România de acum o sută de ani, cartea este o mină de aur.

 

Ioan R. Marinescu, Irina Nelson – Note de război. Inedite. 1916 – în primul val. Editura Junimea, colecția Clepsidra memoriei. Prefață de Gabriel Mardare. 260 pag.

 

Topic: 

Format: