31 ianuarie 2023

Editura săptămânii: „Opt zile la Ialta” de Diana Preston

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Ialta… a însemnat cu siguranță o trădare, trădarea unei jumătăți a Europei. Este o legendă.” – Joachim Fest

„O cronică plină de culoare a unor negocieri cu mize mari și un studiu despre fragilitatea umană, pașii greșiți și gafele ideologice.” – Washington Post

„Povestea de la Ialta, contextul și consecințele sale dezvpăluie modul de gândire, tacticile, opțiunile disponibile și reacțiile fiecăruia dintre principalii jucători: vicleanul, enigmaticul, dar grav bolnavul Roosevelt; Churchill, obosit de război, elcovent, deși cam vorbăreț, conștient de faptul că locul pe care îl ocupa Marea Britanie în lume deja scădea; și Stalin, un atocrat hotărâtsă nu facă nicio concesie și, dintre toți cei trei lideri, cel mai sigur de tot ceea ce dorea să obțină și de prețul pe care era dispus să-l plătească.”

Aceasta este concluzia (sau introducerea) acestei excelente cărți despre ce s-a întâmplat acum mai bine de șaptezeci de ani și cum a fost divizată Europa. O sinteză scrisă de un istoric britanic, premiată pentru cărțile sale.

Scriu editorii: „Ialta! Un nume care stârnește încă pasiuni în rândul oamenilor din întreaga lume și, mai mult ca sigur, în rândul celor din Europa. Dar ce s-a întâmplat, de fapt, la acea întâlnire memorabilă, desfășurată în ultimele luni de război?
De-a lungul timpului, au apărut multe răspunsuri, mai mult sau mai puțin corecte, la această întrebare, însă cartea de față oferă un tablou complet, obiectiv și panoramic. Cititorul va parcurge atent fiecare pas premergător întâlnirii, va pătrunde în mintea protagoniștilor și, nu în cele din urmă, va descoperi ce se întâmpla pe front in acele zile fierbinți ale anului 1945.”

Curând avea să se sfârșească războiul, să cadă Cortina de Fier, iar Stalin să proclame incompatibilitatea dintre comunism și capitalism. Ialta nu a pus capăt decât războiului, nu și sistemului de acțiune unilaterală, cum se dovedește și astăzi.
„O relatare despre o piatră de hotar, în zorii Războiului Rece.” – Kirkus Reviews
„O carte vioaie și nuanțată, care denotă perspicacitatea autoarei in privința principalelor personalități aflate pe scenă. Preston merge dincolo de ideea unei simple negocieri comerciale între trei oameni în vârstă, construind un tablou plin de viață, având ca fundal palatele țariste, acolo unde a avut loc aceasta conferință memorabilă.” – „Times”

Diana Preston – Opt zile la Ialta. Cum au configurat Churchill, Roosevelt si Stalin lumea postbelică. Traducere din limba engleză de Oana Barbu. 473 pag.