Publicat: 13 Februarie, 2019 - 00:00

„Am ales această temă de cer­cetare şi dintr-un motiv personal - scrie Emilia Chiscop în introducerea volumului: ca jurnalistă la «Ziarul de Iaşi», mi-am privit profesia şi din perspectivă istorică. Aşa cum presa de astăzi contribuie, cu bune şi rele, la formarea societăţii civile, la formarea şi deformarea de valori, la maturizarea sau schimonosirea discursului public, la practicarea exerciţiului democratic, cum vor fi contribuit ziarele de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui următor la toate acestea? Ce lecţii ar putea învăţa jurnalismul de azi din jurnalismul de ieri, în spiritul filosofiei istoriei a lui Xenopol, care consideră istoria drept un instrument de înţelegere a prezentului? Ce elemente ale spaţiului pu­blic de azi se regăsesc în cel de ieri?“

Cartea Emiliei Chiscop prezintă un studiu al presei ieşene din perioada 1890 - 1910, perioadă în plin proces de modernizare a societăţii româneşti, iar analiza asupra articolelor publicate în ziarele „Evenimentul“ şi „Opinia“, ambele de orientare conservatoare, au fost punctul de plecare al cercetării. Emilia Chiscop a fost jurnalist al „Ziarului de Iaşi“, reporter, apoi şef al Departamentului Educaţie-Cultură, acum fiind colaborator al paginii de Opinii. A absolvit un master în politici de dezvoltare internaţională la Duke University, unde, în prezent, coordonează programele educaţionale din cadrul „Duke Initiative for Science & Society“.

Cartea de față reprezintă dizertația sa doctorală la Academia Română, filiala Iași, în 2015. Se ocupă de: începuturile presei românești, imaginea presei din  Iași la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, locul vieții politice și sociale în presa ieșeană, presa ca factor de formare și mobilizare a opiniei publice în acea perioadă și, în sfârșit, politici publice și teme moderne în presa ieșeană: educație, sănătate și cultură.

 

 

Emilia Chiscop – Presa ieșeană de informație (1890-1910). Editura Junimea, colecția Memoria clepsidrei. 261 pag.

 

Topic: 

Format: