30 septembrie 2022

Editura săptămânii: „Programul de măsuri active ale KGB- GRU împotriva României (1964-1989)” de Mircea Stan

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

O temă extrem de importantă, care nu a mai fost abordată până acum, decât tangențial, în istoriografia română și în literatura de specialitate a frontului secret.

„Ceea ce cititorii ar trebui să afle – scrie Cristian Troncotă în prefața sa –  este că masurile active întreprinse de serviciile secrete străine sunt lipsite de eficacitate acolo unde, în țara-tintă, se află adevărați patrioți. Iar atunci când se aplică, cu consecintele de rigoare, efectul lor nu se reduce doar la un moment istoric, ci continuă să-și facă simțită prezența pentru încă mult timp. Prin urmare, tema lucrării este tulburatoare, obligând cititorul la a o parcurge cu creionul în mână, pentru a-i percepe toate dedesubturile descoperirilor, nuanțele de înțelegere, dar mai ales cu mintea limpede si cu puterea de a interpreta echilibrat aproape fiecare frază și concluzie.”

Cartea demonstrează, cu ajutorul materialelor documentare disponibile, cum realțiile României cu URSS au avut adeseori, mai ales după 1964, un caracter conflictual, nu numai sinuos, iar relațiile dintre DSS și KGB-GRU au fost dominate de confruntare. Mai mult, cercetările relevă că DSS coopera foarte puțin, spre deloc cu KGB în ultimul deceniu comunist. Oaamni din ierehia superioară a Securității serveau, cel puțin până în 1978, și interesel Moscovei. De aceea, Nicolae Ceaușescu nu credea pe deplin în analizele furnizate de DSS și consulta și informări din alte surse.Pe de altă par te, a fost o perioadă în care în DSS existau mai multe centre de informare.

„Lucrarea domnului Mircea Stan se înscrie printre acele încă rare contribuții care pot oferi noi prespective asupra istoriei internaționale și, cu precădere, asupra rolului permanent și responsabil jucat de serviciile de infromații și securitate în apriga bătălie din umbră angajată de statul român pentru apărarea integrității și securității sale în timpul Războiului Rece. Autorul integrează cu abilitate acei factori și acele realizări/detalii tehnice care ne sugerează atât latura ofensivă a cercetării informaționale, cât și latura defensivă, de exemplu cea de dezinformare a adversarului.” (Dumitru Preda)

Volumul a primit premiul „Gheorghe Brătianu” acordat de Fundația Culturală Magazin Istoric.

Mircea Stan – Programul de măsuri active ale KGB- GRU împotriva României (1964-1989). Prefață de Cristian Troncotă. Postfață de Dumitru Preda. Editura Militară. 532 pag.