Publicat: 15 Martie, 2017 - 00:30

În cazul romanelor polițiste din toată lumea, se poartă seriile de eroi, aceștia fiind legătura între romane diverse ale unui autor și, concomitent, atracție pentru cititori, dacă personajul este simpatic sau de reținut sau memorabil. La noi fenomenul este relativ nou și constat că recurg la el mai ales scriitoarele. În cazul romanelor publicate la Editura Tritonic, cel puțin două scriitoare (dar, firește, și mai mulți bărbați scriitori) – Monica Ramirez și Silvia Chindea. Personajele lor principale sunt, normal, femei.

Monica Ramirez, născută în 1970 într-o familie de dansatori sportivi, a avut o viață plină de aventuri: după studii de coreografie și lucru o vreme pe scena Operei, a plecat în Olanda, unde a trăit cinci ani, s-a angajat într-un corp de balet pe un vas de croazieră, s-a căsătorit în Florida, s-a stabilit în California, a născut patru copii, a scris și publicat mai multe cărți, a revenit în România, ca editor, traducător și jurnalist. S-a impus printr-o serie de romane de spionaj, extrem de diverse, în care personajul principal este o uimitoare Alina Marinescu, o rebelă recrutată ca agent operativ al Secțiunii Operațiuni Speciale.

Seria a început cu Asasin la feminin (bărbatul pe care crede că-l iubește, Alex Therein, o transformă într-un asasin de elită) și sfârșește cu acest al șaselea titlu, Recviem pentru un asasin. Acțiunea tuturor volumelor se petrece în lumea întreagă. Firește, violență, împușcături și morți din belșug, condimentate cu ceva amor. În volumul de față – fiind un roman de spionaj, nu se face să dezvăluim povestea – Alina a devenit mai sofisticată decât oricând și joacă după regulile proprii, nu cele impuse de Organizația Elite. Volumul se încheie cu o foarte lungă (20 de pagini!) notă explicativă, în limba engleză, despre viața spionilor, intitlulată A true spy story that never happened.

Silvia Chindea este altă generație și a apărut în lumea scrisului în ultimii doi ani. În 2015 apublicat pe cont propriu romanul polițist Șase păpuși matrioșka. ”Cochetam – declara ea - cu ideea de a-l publica în regim self-publishing, fiindcă eram deja obișnuită cu spiritul antreprenorial. După o perioadă lungă petrecută în publicitate, am început o afacere pe cont propriu. De atunci au trecut șapte ani. Experiența în marketing și promovare m-a ajutat, însă nu a fost suficientă.” Romanul a avut succes și a început să scrie un al doilea, cel de față. Legătura dintre ele – eroina Angela Brumaru, o ziaristă inteligentă, implicată în fel și fel de aventuri.

Al doilea roman al Silviei Chindea și al seriei Angela Brumaru se cheamă Moarte în Peru. Acțiunea are loc în deșerturile din îndepărtatul Peru, unde își face apariția un grup de vânători de comori care se ghidează după artefacte și însemne vechi ale triburilor Nazca și Paracas.

”O expediție în căutarea unui oraș mitic, o echipă internațională eterogenă, o crimă – prezintă succint cartea editorul Bogdan Hrib. Nu, nu este un nou episod al francizei Indiana Jones, ci prima anchetă a Angelei Brumaru, o jurnalistă din România aflată în Peru pentru cu totul altă misiune. Dar când prietena sa este ucisă, Angela începe propria sa investigație. Și mai urmeaza o crimă...”

Dacă seria Alina Marinescu s-a încheiat, cea a Angelei Brumaru abia începe. Autoarea lucrează la continuare.

 

Monica Ramirez – Recviem pentru un asasin. Seria Alina Marinescu volumul 6. Editura Tritonic, 364 pag.

Silvia Chindea – Moarte în Peru. Seria Angela Brumaru. Editura Tritonic, 284 pag.

Topic: 

Format: