Publicat: 19 Februarie, 2020 - 00:00
Share

Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București, distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române pentru lucrarea Circulatia monetară in Țările Române in secolul al XVI‑lea. A mai publicat singur sau a coordonat alte șase lucrări importante de istorie. Andrei Florin Sora este conferenţiar universitar doctor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie. Împreună cu alți 32 de profesori sau cercetători, cei doi au coordonat volumul de față, unicat în istoriografia noastră.

Particularitățile cărții sunt subliniate din primele rânduri ale introducerii:

„Alegerile din noiembrie 1919 (în cea mai mare parte a țării, scrutinul pentru Adunarea Deputaților s-a desfășurat în zilele de 2-4 noiembrie, iar cel pentru Senat, în 7-9 noiembrie) au fost primele alegeri parlamentare desfășurate la nivelul României Mari după terminarea Primului Război Mondial și realizarea Marii Uniri din 1918. Adoptarea la nivel național a votului universal masculin a permis o foarte consistentă lărgire a dreptului de vot și a participării populației la definirea voinței politice a țării. Alegerile parlamentare din noiembrie 1919 mai au o particularitate care le mărește interesul pentru istorici, ca și pentru toți cei preocupați de evoluția sistemului electoral din România modernă și contemporană. În toată istoria Regatului României, ele au fost singurele alegeri generale care nu au fost câștigate de partidul aflat la guvernare. Per total, alegerile din noiembrie 1919 au fost relativ libere, iar rezultatele oficiale au putut să reflecte mai mult ca oricând, înainte de 1919 și ulterior (până în anii 1990), opțiunile alegătorilor. De aceea, alegerile parlamentare din noiembrie 1919 sunt, cu toate imperfecțiunile lor, un barometru unic al voinței politice a românilor din perioada interbelică (și nu numai). Rezultatele acestor alegeri, în multe privințe surprinzătoare pentru contemporani, ca și pentru istoricii de mai târziu, indică fără putință de tăgadă prevalența la acea dată, în acel context istoric, a forțelor politice care doreau schimbarea, care aspirau ca România Mare să fie un stat reînnoit, mai drept și mai democratic decât fuseseră atât Vechiul Regat, cât și imperiile vecine care stăpâniseră înainte de 1918 Basarabia, Bucovina sau Transilvania. Faptul că atunci și ulterior această dorință de schimbare a fost luată în derâdere de reprezentanții vechilor elite și ocultată de memoria oficială nu trebuie să ne împiedice să constatăm că în unicul prilej când votul lor a contat decisiv în stabilirea rezultatului alegerilor, românii au votat majoritar schimbarea.”

 

Bogdan Murgescu, Andrei Florin Sora (coordonatori) - România Mare votează. Alegerile parlamentare din 1919 „la firul ierbii”. Editura Polirom. 458 pag.

 

 

Topic: 

Format: