Publicat: 12 Iunie, 2019 - 00:00
Share

Un superb roman, un roman parabolă, poveste a patru generații, o poveste în bună parte uimitoare, cum însăși autoarea admitea într-un interviu. ”În casa mea, într-o mapă care stătea într-o comodă, se aflau scrisorile răposatei mele bunici. După ce ea a murit, le-am găsit acolo și mi-a sărit în ochi data primei scrisori – anul 1911. Nu am citit imediat aceste scrisori – și nu am ales inițial aceasta fără un motiv clar: mă temeam, de fapt, ca nu cumva din fiecare scrisoare să vină spre mine vreun secret ascuns. Dar, atunci când a venit anul 2011, mi-am reamintit despre aceste scrisori și am decis, cu orice risc, că un soroc de 100 de ani este suficient ca să mă apăr de orice fel de traumă posibilă. Acolo, în acea mapă, era corespondența dintre bunicul și bunica mea. (…) Ceea ce a fost și mai pregnant în ce era acolo a fost descoperirea omului extraordinar, a bunicului meu Iakov. În familia mea, niciodată nu se vorbea despre el. Și acum, odată cu lectura acelor scrisori, am reușit să înțeleg această tăcere îndelungată. În conflictul care a durat zeci de ani și care a impus această tăcere, după lectura scrisorilor, eu m-am alăturat lui, din tot sufletul meu. Cu timpul, la rece gândind, am găsit și motivele pentru care rudele mele l-au trădat: de frică, de teamă, de lașitate. Deși am înțeles de ce rudele mele au făcut una ca asta, nu am putut să le justific alegerea până la capăt. Însă, în fața mea a apărut o întrebare: și tu, cum ai fi procedat tu însăți? Ce aș fi făcut eu în acel context? Societatea noastră a fost lovită de această boală puternică, o boală care a atins lumea, de sus până jos, aproape fără nicio excepție. Nici în zilele acestea nu pot să spun că această boală, atât de adânc înrădăcinată, bazată pe frică și pe lașitate, ar fi trecut…De aceea am și scris despre o persoană căreia, nici intelectual, nici în sens fizic, nu i-a fost frică. Fotografia bunicului meu din dosarul său de deținut (din față și din profil, cu capul tuns chel, cu buzele sever strânse) este pusă pe perete, chiar deasupra biroului meu. Am obținut această poză din arhivele KGB-ului atunci când am început să lucrez la această carte și când am depus o cerere pentru a vedea ce conține dosarul bunicului meu. L-am primit.”

Conform unei note finale, autoarea a folosit în roman corespondența bunicului său, Iakov Ulițki, informații din dosarul acestuia din arhiva KGB nr. 2160 și scrisori de familie. Deși a exploatat surse personale, nu a creat un roman autobiografic, ci mai curând unul istoric, ce pendulează între ficțiune și document.

Patru generații ale familiei Osețki: Iakov Osețki și Maria Kerns, a căror corespondență este găsită de nepoata acestora, Nora Osețkaia, în 1975, când Maria Kerns moare, iar nepoata merge să-i pregătească funeraliile; a doua generație este a părinților Norei, Amalia și Henrik Osețki; a treia generație este a Norei înseși; iar a patra – a lui Iurik, fiul Norei. Nora, tânără scenografă și mamă singură, la începutul romanului, nu și-a întâlnit bunicul decât o singură dată, în treacăt.

Relevant și plurivalent este și titlul romanului. Ludmila Ulițkaia este evreică convertită la creștinism. Potrivit Genezei, Iacob, unul dintre cei trei strămoși ai Israelului, a avut un vis simbolic, cu o scară situată între cer și pământ, pe care urcă și coboară îngerii. Dumnezeu i se revelează în acest vis, anunțându-l cu privire la menirea sa, de a mări seminția lui Israel prin cele douăsprezece triburi pe care le vor înființa copiii săi.m Astfel, scara devine un simbol al binecuvântării divine, al evoluției spirituale a omului. În romanul Ludmilei Ulițkaia se adaugă proba cea mai importantă, suferința și sacrificiul. Iakov Osețki a stat nu mai puțin de treisprezece ani în exil și lagăre.

În 2016, ”Scara lui Iakov” a câștigat, în cadrul Premiilor Bolșaia Kniga, locul al treilea și Premiul cititorilor. A fost tradus în peste douăzeci de țări.

 

 

Ludmila Ulițkaia – Scara lui Iakov. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. Traducere din rusă și note de Gabriela Russo. 580 pag.

 

 

Topic: 

Format: