Publicat: 18 Martie, 2020 - 00:00

Spre finalul acestei minunate cărți de nonficțiune sunt câteva pagini din care aș cita un paragraf uimitor. La un moment dat, mama aflată pe pat de spital îi spune autoarei: „Nu-i lăsa să te vadă fericită”. „Cine?” „Toată lumea. În principal, alte femei (...) Te pot vedea tristă. Ar trebui să te vadă tristă. Dacă te văd fericită, vor încerca să te distrugă.”

Este una dintre multe idei surprinzătoare ale cărții care a ajuns peste noapte best-seller în întreaga lume. Idee completată de o alta, la fel de surprinzătoare: „Atât de multe dintre fricile despre dorință par să fie lucruri pe care ar fi trebuit să le depășim cu ani în urmă, Putem spune că vrem să facem sex fără discriminare, dar nu putem spune exact că ne așteptăm să fim fericiți.”

„Trei femei” (nu vă lăsați amețiți de faptul că atât de multe cărți, în atâtea limbi, au avut acest titlu, contează ce este dincolo de titlu) a apărut anul trecut, și în original și în traducere română. Autoarea e o jurnalistă care a lucrat pentru mari reviste, care a publicat în special texte de nonficțiune foarte apreciate. Ultimii opt dinantea publicării cărții de față i-a petrecut traversând de şase ori Statele Unite de la un capăt la celălalt pentru a cunoaşte femei obişnuite, din diverse regiuni şi din diverse medii. Rezultatul, după mii de ore de discuții, este această carte, considerată cel mai detaliat portret al dorinţei realizat vreodată de un scriitor de nonficţiune. Trei femei, Maggie, Lina și Sloane i s-au destăinuit autoarei și-i povestesc despre dorința lor și despre felul în care aceasta le-a schimbat viețile.

Maggie trăiește o poveste cu profesorul ei de engleză, bărbat însurat și tată a trei copii, Lina, o casnică măritată greșit, este dominată de dorința pentru un bărbat pe care îl vrea aproape cu durere, iar Sloane, femeie bogată și elegantă, are o căsătorie deschisă în care soțul ei îi alege acesteia parteneri cu care îi place să o vadă. 3 tipuri de povești.

„Trei femei este un strigăt de luptă... Taddeo nu judecă niciodată. Nici nu cade în cadrele pseudopsihologice pentru sex. Ea îşi locuieşte personajele... Pentru toţi cei care cred că ştiu ce vor femeile, această carte este un semnal de alarmă, iar volumul acesteia este dat la maximum.“ – Time.

Scriu editorii: „Dorinţa, aşa cum nu aţi mai cunoscut-o niciodată: o incitantă poveste adevărată despre viaţa sexuală a trei femei americane, având la bază aproape un deceniu de documentare jurnalistică.

Ne dă fiori şi ne chinuie. Ne controlează gândurile, ne distruge viaţa şi e singurul lucru pentru care trăim. Cu toate acestea, nu vorbim aproape deloc despre aceasta.

Şi, ca o forţă adânc îngropată în viaţa noastră, dorinţa rămâne în mare parte neexplorată – până acum.

Trei femei, este cel mai detaliat portret al dorinţei realizat vreodată de un scriitor de non - ficţiune şi una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului.

Lina, casnică şi mamă, prizonieră într-o căsnicie care şi-a pierdut pasiunea; Maggie, o elevă de liceu de 17 ani care are o relaţie cu profesorul ei de engleză; Și Sloane – proprietara frumoasă, rafinată şi plină de succes a unui restaurant, căsătorită cu un bărbat căruia îi place să o urmărească făcând sex cu alţi bărbaţi şi cu femei, iată protagonistele poveştii adevărate a lui Taddeo.

Bazându-se pe ani de documentare riguroasă şi relatată cu o francheţe şi o naturaleţe şocantă a limbajului,

Trei femei este un portret zguduitor al erotismului în America de azi, expunând fragilitatea, complexitatea şi inegalitatea cu care se confruntă dorinţa feminină.”

Căutați și citiți acest portret onest al dorinţei feminine în anul 2019.
 

 

Lisa Taddeo – Trei femei. Traducere din limba engleză de Carmen-Iulia Bourceanu. Editura Litera. 336 pag.

 

 

Topic: 

Format: