Publicat: 14 Februarie, 2018 - 00:00

”Copacul agresat emană o substantță de avertizare care le transmite vecinilor săi că se apropie un pericol.” ”Copacii preferă să-și transmită mesajele de la unul la altul, prin intermediul rădăcinilor care formează o rețea, indiferent de vreme. În mod surprinzător, mesajele nu se transmit doar chimic, ci și electric.” ”Semnalele trimise de la un copac la altul îi ajută să schimbe informații despre insecte, secete sau alte pericole.” ”Copacii comunică olfactiv, optic și electric, prin intermediul unui tip de celule nervoase aflate la extremitățile rădăcilor.”

Cu asemenea informații uluitoare (și încă multe altele) își întâmpină cititorul încă de la primele pagini cartea lui Peter Wohlleben, un pădurar neamț. (S-a născut în 1964, a studiat silvicultura și s-a angajat la administrația forestieră din landul Hümmel, Germania, în care locuiește. Ca să-și poată pune în practică proiectele ecologice, a demisionat și, în prezent, administrează o pădure din munții Eifel, unde încearcă să protejeze copacii seculari.)

Cartea de față a ajuns aproape instantaneu bestseller în Germania și în Statele Unite. E uimitor de surprinzătoare, pentru că ne schimbă radical concepția despre copaci și păduri: nu doar că arborii comunică între ei, că își îngrijesc cu atenție puieții, că au grijă de vecinii bătrâni sau bolnavi, ci pur simplu aflăm că au senzații, sentimente și memorie!
”Anumiți copaci, cum ar fi stejarii, comunică prin mesaje olfactive: atunci când un exemplar e atacat, emană anumite substanțe prin care-și avertizează semenii din imediata apropiere. Alții produc în decurs de câteva minute seve amare, care alungă insectele – scriu editorii. Peter Wohlleben se folosește de experiența sa profesională de decenii și ne prezintă pădurea într-o lumină cu totul nouă. O carte informativă și relaxantă despre copaci și păduri, care ne învață să prețuim minunile naturii.”

Citiți această carte – cu certitudine una dintre cele mai surprinzătoare ale ultimului an - care ne îndeamnă să vedem altfel pădurea și realitatea înconjurătoare. Wohlleben ar putea schimba modul în care ne gândim la copaci.

 

 

Peter Wohlleben – Viața secretă a copacilor. Cum comunică, ce simt. Descoperirea unei lumi ascunse. Editura Publica. Co-lecția de știință. Traducere din germană de Dana Gheorghe. 270 pag.

 

Topic: 

Format: