30 septembrie 2022

Editura săptămânii: „Vieți în umbra trecutului” vol. II – coordonat de Cosmin Budeancă

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Credem că acest al doilea volum va aduce o contribuție consistentă la completarea imaginii a ceea ce a însemnat represiunea comunistă în România.”

Volumul a apărut cu suportul financiar al Autorităţii Naţionale Pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, CNCS‑UEFISCDI, şi cu suportul logistic al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). În urma unui proiect derulat vreme de doi ani, în 2017 a apărut primul volum, tot la Editura Polirom, care conținea 19 interviuri cu opt foști deținuți politici, o soție de fost deținut politic și 12 copii sau nepoți de foști deținuți politic; mai erau inlcuse 55 de documente privind situația deținuților și a familiilor acestora.

„Ne-am propus – precizau atunci editorii – să prezentăm dificultăţile şi suferinţele prin care au fost nevoiţi să treacă atât deţinuţii politici, cât şi membrii familiilor acestora, respectiv câteva sute de mii de persoane (pentru că arestarea şi condamnarea unui «duşman al poporului» avea efecte şi asupra părinţilor, soţiei/soţului şi copiilor). De asemenea, am dorit să surprindem interferenţele autorităţilor statului cu destinele lor, modul în care acestea s‑au repercutat asupra evoluţiei lor sociale, profesionale, economice pe termen mediu şi lung (unele identificabile chiar şi în prezent), dar şi încercările de a ieşi din zona marginală a societăţii. Documentele reflectă problemele cu care s‑au confruntat deţinuţii politici în timpul detenţiei şi după eliberare (dificultăţile de a‑şi continua studiile, de a‑şi găsi un loc de muncă, de a‑şi întemeia o familie sau de a o păstra pe cea de dinainte de arestare). Printre problemele de după eliberare pe care le‑am ilustrat se numără şi încercările autorităţilor de compromitere a acestora în faţa apropiaţilor şi a altor deţinuţi, tentativele şi metodele folosite la racolarea unora dintre ei ca informatori şi modul în care s‑a derulat colaborarea lor cu Securitatea.”

Anul trecut a apărut și volumul al doilea al proiectului.

„Indiferent de resorturile care au determinat și determină interesul față de trecut – menționau și acum editorii -, am putut constata în ultimii 31 de ani o creștere a numărului celor care au căutat în arhive ori s‑au adresat instituțiilor cu atribuții în domeniu pentru a afla mai multe informații despre membri ai familiilor lor care au avut de suportat măsuri represive în anii comunismului. Acest interes ne confirmă necesitatea și relevanța proiectului nostru. Inițial ne‑am propus publicarea unui volum de mărturii și documente care să prezinte experiențe personale și să ofere perspective diverse asupra a ceea ce au fost nevoiți să îndure membrii familiilor detinuților politici. Însă pentru că atât interviurile realizate, cât si documentele identificate in Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității au fost mult mai numeroase îi interesante, am decis ca în loc de un singur volum, așa cum era planificat, să îl publicam și pe al doilea. Acesta conține 21 de interviuri cu șapte foști detinuti politici, o soție de fost deținut politic și 15 copii, nepoți sau frați de foști deținuți. De asemenea, 55 de documente privind situația detinutilor, respectiv situația familiilor acestora, în timpul și mai ales după perioada de detenție.”

Vieți în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarera socioprofesională a familiilor foștilor deținuți politici în cmunism. Mărturii și documente. Vol II. Volum coordonat de Cosmin Budeancă. Dalia Bathory, Andreea Iustina Opriș, Dragoș Ursu. Editura Polirom. 381 pag.