Publicat: 12 August, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Un excelent roman despre rivalitatea dintre Thomas Ediuson și Nikola Tesla.

Graham Moore, născut în 1981, este un scenarist american foarte cunoscut, care a și câștigat în 2014 Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (acordat în februarie 2015), după ce câștigase anterior Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu.

Romanul de față, din 2016, este al doilea pe care l-a publicat. Se pare că între timp l-a transformat deja în scenariu.

Scriu editorii: „New York, 1888. Lămpile cu gaz continuă să pâlpâie pe străzile orașului, dar miracolul luminii electrice este pe cale să se întâmple. Persoana care controlează mijloacele de a transforma noaptea în zi va intra în istorie – și va face o avere uriașă. Un tânăr avocat, pe nume Paul Cravath, proaspăt absolvent al Facultății de Drept a Universității Columbia, preia un caz care pare imposibil de câștigat. Clientul lui, George Westinghouse, a fost dat în judecată de Thomas Edison, iar miza este o întrebare de un miliard de dolari: Cine a inventat becul și cine deține dreptul de a electrifica țara?

Cazul îi dă lui Paul acces în lumea selectă a înaltei societăți – la petrecerile strălucitoare din vilele din Gramercy Park și la afacerile din spatele ușilor închise. Sarcina cu care se confruntă este mai mult decât descurajantă. Edison este un adversar viclean și periculos, cu resurse uriașe la dispoziția sa – detectivi particulari, ziare pe care să le influențeze, având chiar și sprijinul lui J.P. Morgan. Ambii sunt mânați de aceeași dorință de a câștiga. Cine va reuși?

În goana lui după victorie, drumul lui Paul se intersectează cu cel al lui Nikola Tesla, un inventator strălucit și excentric, despre care se spune că ar deține soluția pentru a-l învinge pe Edison, și cu al lui Agnes Huntington, o frumoasă cântăreață de operă, care se dovedește a fi o interpretă fără cusur pe scenă și în afara ei. Pe măsură ce Paul își asumă din ce în ce mai multe riscuri, va descoperi că fiecare își urmărește propriile interese și că nimeni nu este chiar cine pare a fi.”

„Un reper al romanelor istorice de calitate... Pornit în căutarea unor adevăruri de mult uitate, Graham Moore ne oferă o poveste palpitantă și uimitoare despre două genii implicate într-o luptă feroce pentru a schimba lumea... o călătorie strălucită în trecut...“ The Washington Post  

 

 

Graham Moore – Zilele din urmă ale nopții. Editura Litera. Colecția Buzz Books. Traducere din limba engleză și note de Alexandru Cormoș. 495 pag.

 

 

Topic: 

Format: