22 septembrie 2021

Educaţie financiară în şcoli

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O victorie legislativă – introducerea educaţiei financiare

La începutul mandatului, am depus o iniţiativă legislativă privind educaţia financiară în şcoli, alături de educaţia antreprenorială. Alături de mine au mai semnat doamna deputat Natalia Intotero, preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, şi domnii deputaţi Andi Cristea, Romeo Lungu şi Laurenţiu Ţepeluş.

Le mulţumesc, pe această cale, pentru susţinere.

Marţi, 7 septembrie a.c., iniţiativa legislativă a fost votată în plenul Camerei Deputaţilor cu o largă majoritate, ceea ce arată importanţa demersului. Urmează dezbaterea şi votul în Senat, care este camera decizională.

Utilitatea introducerii acestor noi competenţe a fost recunoscută şi de Guvernul României, care a adoptat un punct de vedere favorabil iniţiativei.

Pe scurt, iniţiativa are scopul de a dezvolta abilităţi financiare elementare copiilor, respectiv copiii să înveţe importanţa economisirii şi modul responsabil de gestionare a unui buget, precum şi noţiuni cu privire la diferenţa dintre un activ şi un pasiv, cum funcţionează creditele (creditul ipotecar, creditul de nevoi personale, leasingul), care este diferenţa dintre un card de credit şi un card de debit, ce înseamnă o Instituţie Financiară Nebancară (IFN) şi cum funcţionează creditele acordate pe termen scurt.

Toate aceste cunoştinţe sunt absolut necesare pentru obţinerea unor competenţe solide în materie financiară şi, în final, a obţinerii de către tinerii noştri a independenţei financiare.

Sunt convinsă că la începutul anului viitor şcolar vor fi introduse în şcoli şi noţiuni de educaţie financiară.

Deputat PSD
Mirela Furtună