6 iulie 2022

Eexpoziţia de pictură Petre Abrudan. Valori şi repere în arta românească

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional al Bucovinei organizează în perioada 2 februarie – 3 aprilie 2022, la Muzeul de Istorie, în Galeria cu Bolţi, expoziţia de pictură Petre Abrudan. Valori şi repere în arta românească, prin care este adusă în atenţia publicului sucevean, opera unui pictor reprezentativ pentru arta românească din Transilvania mijlocului secolului al XX-lea.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 2 februarie 2022, ora 13, şi va beneficia de prezenţa şi analiza criticului de artă profesor universitar dr. Petru Bejan, de la Facultatea de Filosofie din Iaşi.

Prezenţa la vernisaj se face cu respectarea condiţiilor impuse de starea pandemică: verificarea temperaturii la intrarea în instituţie, purtarea măştii şi păstrarea distanţării fizice.

Născut în anul 1907, într-o localitate rurală din Judeţul Sălaj, Petre Abrudan va trăi până în anul 1979 şi îşi va împărţi viaţa între Cluj, Baia-Mare şi Oradea, oraşe în care a desfăşurat o bogată activitate artistică şi s-a implicat activ în organizarea vieţii culturale şi a educaţiei plastice.

Pictorul Petre Abrudan şi-a însuşit studiile academice în cadrul Şcolii de Arte Frumoase de la Cluj, între anii 1926 şi 1930, unde a beneficiat de profesionalismul şi mai apoi de colegialitatea artiştilor plastici Catul Bogdan (1897-1978), Aurel Ciupe (1900-1988) şi Anastase Demian (1899-1977). Încă din perioada studenţiei se implică în educaţia artistică din Baia Mare, unde se va stabili în perioada 1933-1947, pentru ca în perioada 1947-1959 să se mute la Oradea. Atât la Baia Mare cât şi la Oradea, pictorul Petre Abrudan a avut o bogată activitate, participând intens la evenimentele expoziţionale ale artiştilor locali.

Destul de repede, a confirmat ca fiind unul dintre cei mai importanţi pictori din Transilvania perioadei sale, lucrări ale sale făcând parte de-a lungul timpului din ansambluri expoziţionale organizate de statul român şi itinerate în diverse centre ale lumii. În anul 1959, Petre Abrudan a fost numit conferenţiar la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde va profesa până în 1974. Aici, la catedra pictură, a îndrumat inclusiv doi artişti plastici suceveni, care se vor afirma mai apoi în viaţa culturală de la est de Carpaţi: Liviu Suhar şi Mircea Hrişcă.

Stins din viaţă la data de 18 mai 1979, la Cluj-Napoca, profesorul Petre Abrudan rămâne în memoria culturală românească ca „un viguros peisagist, autor de naturi statice de o maximă vitalitate cromatică” (Negoiţă LĂPTOIU). „Revenind la aspectele care pot azi să fie privite şi reevaluate în receptarea prezentă a operei lui Abrudan, putem remarca evoluţia rapidă, în prima fază a operei sale, pe coordonatele modernităţii, apoi încadrarea ritmică prin opere iconice, în linia stilistic-ideologică a unor declinări ale realismului socialist, apoi o orientare spre stilul propriu, distilat, rezultatul unui amestec al etapelor de creaţie parcurse.” (Cosmin NĂSUI)