21 mai 2022

Efectivele MAI au desfășurat 265 de percheziții și descinderi domiciliare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a dispus structurilor MAI să intensifice acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor prin prevenirea și combaterea fenomenului infracțional.

Astfel, în ultimele 24 de ore, efectivele MAI au desfășurat aproape 1.000 de acțiuni preventiv-reactive în care au fost implicați peste 7.000 de angajați.

În urma acestor acțiuni au fost aplicate peste 12.300 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de aproximativ 4 milioane de lei, și au fost confiscate bunuri în valoare de peste 5 milioane de lei. Totodată, au fost prinși în flagrant 207 autori de infracțiuni, 44 autori fiind identificați în dosarele cu autor necunoscut.

 

Efectivele MAI au desfășurat 265 de percheziții și descinderi domiciliare pentru prevenirea și combaterea infracționalității, în special a criminalității grave și organizate, în dosare penale în care se fac cercetări pentru comiterea de infracțiuni precum trafic de droguri, contrabandă, pornografie infantilă, cămătărie, proxenetism, înșelăciune, spălare de bani, evaziune fiscală și de mediu, falsificare teste PCR, omor, lipsire de libertate.

 

Exemple de cazuri:

 

✅ Ofițerii de poliție judiciară din cadrul IGPF – Direcția de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere și IGPR- Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul unor echipe de jandarmi, sub coordonarea DIICOT, au pus în aplicare 14 mandate de percheziție la sediile unor firme şi la mai multe locuințe din județele Dolj şi Olt, fiind ridicate şi indisponibilizate 50 tone de tutun, 2 automarfare, 1 autoutilitară de 7,5 tone, 5 autoturisme de lux, un ansamblu de mărunţire a tutunului, filtre pentru ţigări etc.

În cauză se fac cercetări sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni precum constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, contrafacere și concurență neloială.

 

✅Ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești, au efectuat 11 percheziții domiciliare, pe raza județului Prahova, la locuințele unor persoane bănuite de trafic de droguri de risc. 65 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești, în vederea audierii.

 

✅Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, alături de comisari de la Garda Națională de Mediu, au desfășurat o acțiune preventiv-reactivă în comuna Sărulești, județul Călărași, pe linia protecției mediului. Activitățile ilegale de prelucrare a deșeurilor desfășurate în această zonă sunt susceptibile de a pune în pericol circulația de pe Autostrada A2 – „Autostrada Soarelui”.

Au fost controlați 22 de operatori economici, fiind suspendată activitatea a 5 operatori economici. De asemenea, au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 378.000 lei, și au fost confiscate 50 tone deșeuri metalice.

La acțiune au participat 65 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, 180 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași și Brigăzii Mobile de Jandarmi Constanța, alături de Inspectoratul General de Aviație și 24 de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.

 

✅ În urma acțiunilor de verificare și control al mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei de stat în scopul prevenirii introducerii ilegale a transporturilor de deșeuri, pe teritoriul național, în Punctele de Trecere a Frontierei Giurgiu, Turnu Măgurele, Călărași, respectiv Constanța Sud Agigea au fost descoperite aprox. 124 tone deșeuri de zinc, material plastic, sticlă, spumă poliuretanică, obiecte și piese electronice. Reprezentanții autorității naționale responsabile cu protecția mediului, prezenți la fata locului, au interzis intrarea în țară a autovehiculelor care transportau aceste deșeuri.

 

✅Pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice, la nivel național a avut loc o amplă acțiune pentru verificarea legalității transportului public de persoane. Au fost controlate peste 2.100 de autovehicule, fiind constatate 5 infracțiuni și aplicate 1.195 de sancțiuni contravenționale. De asemenea, au fost reținute 27 de permise de conducere și 49 de certificate de înmatriculare. Nouă autovehicule au fost imobilizate și pentru șapte a fost suspendat dreptul de utilizare.

 

Activitățile de protejare a comunităților continuă și astăzi prin organizarea unor acțiuni de amploare pentru combaterea criminalității grave și organizate, respectiv în domeniul criminalității economico – financiare, al investigațiilor criminale, precum și în domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase.