24 ianuarie 2022

Efectuarea examenului trichineloscopic la carnea provenită de la porcul sacrificat este obligatorie

Raw Pork meat on foam tray white background

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba reaminteşte cetăţenilor că au obligaţia să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.

Consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) din Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Aiud, Ocna Mureş, Blaj, Teiuş, Câmpeni, dar şi la cabinetele medicilor veterinari de liberă practică din judeţ care efectuează astfel de examinări.

La nivelul CSVSAO, structuri teritoriale ale DSVSA, în cursul săptămânii examenul trichineloscopic se efectuează pe parcursul programului normal de lucru, iar pentru zilele de sâmbătă (4 decembrie 11 decembrie şi 18 decembrie 2021) se va asigura permanenţa între orele 9.00 – 14.00.

La nivelul fiecărei locaţii (CSVSAO Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Aiud, Ocna Mureş, Blaj, Teiuş, Câmpeni) se va afişa programul de lucru şi un număr de telefon mobil pentru informaţii, precum şi lista cu cabinetele veterinare din raza circumscripţiei teritoriale unde se efectuează examene trichineloscopice. La nivelul CSVSAO, tariful pentru examenul trichineloscopic la porcul domestic prin metoda compresiei directe este de 24,99 de lei/probă. Pentru vânat, la circumscripţiile DSVSA Alba, tariful pentru examenul trichineloscopic prin aceeaşi metodă este de 49,98 lei/probă.

DSVSA Alba avertizează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

Astfel, sunt obligatorii respectarea următoarelor măsuri:

* Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii;

* Cumpărarea cărnii de porc şi produselor din carne de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Trichineloza este o zoonoză produsă de un parazit din genul Trichinella, ce are drept gazdă animalele domestice sau sălbatice, între care şi porcul domestic sau mistreţ. Omul se infestează prin consumul de carne crudă, sau insuficient preparată termic şi care conţine larvele infestante sau consum de carne fără analiza de laborator. Boala este tratabilă, dar intervenţia tardivă poate fi nefastă, prin instalarea unor sechele permanente.

DSVSA Alba transmite cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar: aceasta înseamnă că atât produsele de origine animală şi non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii neautorizate sanitar-veterinar.

Biroul de presă al DSVSA Alba