Publicat: 16 Martie, 2018 - 15:05
Share

Eforturi ale ANA privind reducerea riscurilor asociate consumului de droguri
În contextul parteneriatului activ privind asigurarea tratamentului substitutiv cu metadonă pentru persoanele consumatoare de droguri din Centrele de reţinere şi arestare preventivă de la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov, pentru asigurarea complementarităţii intervenţiilor specializate, miercuri, 14 martie, a avut loc o nouă întâlnire de lucru în cadrul grupului intersectorial de experţi din domeniul reducerii riscurilor asociate consumului de droguri (GIRRAD).  
Întâlnirea a avut ca obiectiv creşterea calităţii actului medical adresat persoanelor toxicodependente aflate în stare privativă de libertate şi a beneficiat de aportul profesional al unui grup de 20 specialişti, reprezentând Direcţia Medicală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Direcţia Medicală din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Penitenciarul Spital Bucureşti Rahova, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. dr. Al. Obregia”, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Agenţia Naţională Antidrog.
Temele de discuţie au vizat:
1.    Protocolul de colaborare pe bază de parteneriat activ, în vederea asigurării tratamentului substitutiv cu metadonă pentru persoanele consumatoare de droguri  în rândul persoanelor private de libertate din Centrele de reţinere  şi arestare preventivă de la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov.
2.    Includerea pacienţilor în serviciile de asistenţă asigurate prin intermediul Programului de asistenţă mobilă al Agenţiei Naţionale Antidrog - pentru ca persoanele consumatoare de droguri aflate în stare de reţinere sau arestare preventivă să beneficieze de servicii de asistenţă adecvate, medicul responsabil din cadrul Cabinetului medical aresturi, împreună cu medicul Programului de asistenţă mobilă al ANA, vor decide, după caz, pentru:
•    referirea cazului în vederea realizării inițierii tratamentului în cadrul unităţilor sanitare specializate din cadrul ANP – Penitenciarul Spital Rahova, în situaţia în care persoana privată de libertate necesită un management medical psihiatric;
•    realizarea inițierii tratamentului în arest, prin supravegherea medicală a medicului Programului de asistenţă mobilă.
•    continuarea tratamentului de care persoana a beneficiat în comunitate.
3.    Asigurarea continuităţii serviciilor, prin preluarea pacienţilor reţinuţi, arestaţi sau transferaţi din alte unităţi de detenţie.
Discuţiile purtate în cadrul întâlnirii au condus la identificarea soluţiilor potrivite pentru situaţiile concrete întâlnite în practică, in scopul asigurării coordonării în cadrul circuitului de asistenţă, a serviciilor oferite persoanelor consumatoare de droguri aflate în stare privativă de libertate.

Tag-uri Nume: