Publicat: 4 Februarie, 2016 - 20:02
Share

Spitalul de Psihiatrie 'Gheorghe Preda' a beneficiat de fonduri substanțiale din partea Consiliului Județean Sibiu care au fost și vor fi folosite cu scopul de a moderniza clădirile în care se desfășoară activitatea spitalului. O investiție importantă pentru pacienții și angajații spitalului, finalizată la sfârșitul anului trecut, a fost montarea unui lift exterior cu targă, în spatele Pavilionului central. Suma alocată de către Consiliul Județean Sibiu pentru construcția casei liftului (amenajată de la subsol, parter, două etaje și până la mansardă), pentru achiziționarea și montarea liftului, a fost de 450.000 lei cu TVA.

Totodată, în anul 2015, laboratorul de analize al spitalului si-a extins activitatea si a fost dotat cu aparatură modernă, constând în analizor automat de imunologie, aparat electroforeză, hotă, termostat, microscop, linie Eliza semiautomată, coagulometru semiautomat, precum și cu mobilier nou, în valoare totală de 190.000 lei.

'Ne-a preocupat să rezolvăm problema transportului pe verticală a pacienților imobilizați, dar și a alimentelor și a lenjeriei. Prin montarea acestui lift, am ușurat munca personalului instituției, precum și confortul pacienților. Îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul medical și auxiliar, dar și a condițiilor hoteliere pentru pacienții din cele trei spitale pe care le avem în subordine este o prioritate pentru Consiliul Județean Sibiu și ne bucurăm când oamenii aflați în suferință și cei care îi îngrijesc sunt mulțumiți', a explicat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

În cursul acestui an, la Spitalul de Psihiatrie vor avea loc ample lucrări de reabilitare, urmând să fie deschise șase șantiere. În același timp, instituția va beneficia și de o dotare importantă. Astfel, după ce anul trecut spitalul a achizionat o ambulanță tip A ÎI pentru consulturile intraspitalicești, în valoare de 133.737 lei cu TVA, anul aceta parcul auto va fi dotat cu un tractor multifunctional pentru tuns iarba și curățat zăpada, având în vedere că spitalul se întinde pe o suprafață de 13 hectare.

Reparații capitale vor avea loc la Pavilionul central, construit în urmă cu 153 de ani. Valoarea investiției la Secția Psihiatrie I, situată la etajul I din Pavilionul central, cu o suprafață de circa 1.380 mp, se ridică la 600.000 lei cu TVA. Conducerea spitalului estimează că lucrările vor începe în mai-iunie și se vor finaliza în luna septembrie. Reparații curente vor avea loc și la fațada Pavilionului central, pentru care s-au alocat 500.000 lei.

De asemenea, reparații capitale vor începe și la Pavilionul V, destinat persoanelor cu dependență, pentru care Consiliul Județean a alocat 450.000 lei. Pavilionul V a beneficiat în cursul anului 2015 de lucrări de subzidire în valoare de 230.000 lei.

Pavilionul 14 va fi etajat și mansardat, investiție pentru care Consiliul Județean Sibiu a destinat 692.300 lei (proiectare și execuție). Aceste lucrări de reabilitare sunt necesare în vederea mutării secției exterioare de la Boița, decizie luată pentru a reduce costurile de funcționare a acestei secții aflate la o distanță de 30 km.

În același timp, la Secția Psihiatrie VI se vor înlocui ușile, ferestrele și pardoseală, lucrare pentru care s-au alocat 45.000 lei. Și la magazia de materiale se vor face reparații capitale în valoare de 50.000 lei.

Ioana Căpățână

Purtător de cuvântTitus Corlăţean a avut o întrevedere cu E.S. Mihai Gribincea

Joi, 4 februarie, senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale Comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, fost ministru de externe, a avut o întrevedere cu E.S. Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova în România.
Cei doi oficiali au făcut o trecere în revistă a evoluțiilor politice curente din Republica Moldova, în acest context a fost subliniat imperativul consolidării stabilității continuării cu consecvență a implementării obiectivelor europene ale Republicii Moldova, inclusiv punerea în practică a unui pachet de reforme pe modelul european care să corespundă obiectivelor stabilite în cadrul Acordului de cooperare politică și liber-schimb România-Moldova.
Totodată, a fost evocat interesul unei agende consistente de schimburi pe linie parlamentară în cursul acestui an.
Senatorul Corlățean și Ambasadorul Gribincea au abordat în acest cadru importanța continuării implementării unor proiecte cu conținut economic, importante în relațiile bilaterale, începând cu obținerea de progrese în realizarea celui de al doilea sector al gazoductului dintre România și R. Moldova, problematica investițiilor românești în Republica Moldova, inclusiv din perspectiva conturării unei oferte clare de obiective economice deschise spre privatizare în R. Moldova, precum și avansarea unui proiect privind posibilitatea realizării unui fond de garantare a investițiilor din România spre Republica Moldova.