Publicat: 8 Aprilie, 2020 - 11:28
Share

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Local American Working Group (LAWG) salută eforturile depuse de către Comisia pentru sănătate şi familie alături de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor pentru rezolvarea crizei medicamentelor din România şi pentru asigurarea accesului pacienţilor români la medicamente.

În aceste săptămâni de criză am observat cu toţii - pacienţi, medici, factori politici, reprezentanţi ai industriei, mass-media - care este cu adevărat impactul lipsei medicamentelor din piaţă.

APMGR, ARPIM şi LAWG salută progresul făcut de Comisiile de sănătate şi buget din Camera Deputaţilor, conduse de domnii preşedinţi Florin Buicu şi Sorin Lazăr, prin semnarea Raportului Comun pentru PLX 78/2020, care introduce o taxă clawback plafonată şi diferenţiată: 15% pentru medicamentele produse în România, 25% pentru medicamentele inovative şi 20% pentru cele generice. Raportul comun al Comisiilor a fost înaintat către Biroul Permanent, pentru a fi inclus pe agenda plenului Camerei Deputaţilor.

Acest progres demonstrează că decidenţii politici au înţeles că medicamentele pot fi păstrate în piaţă prin stoparea creşterii taxei clawback şi prin introducerea unui plafon diferenţiat. În această perioadă de criză majoră cauzată de pandemia COVID-19, autorităţile au făcut eforturi pentru a asigura medicamentele necesare pe piaţa din România. Aprobarea unei formule plafonate a taxei clawback poate contribui, şi după această criză, la reducere riscurilor privind accesul pacienţilor la medicamentele de care au nevoie.

Plafoanele aplicabile taxei clawback, aprobate de cele două Comisii prin Raportul Comun, deşi rămân printre cele mai mari din Uniunea Europeană, pentru România reprezintă un adevărat progres în normalizarea pieţei medicamentelor, păstrarea medicamentelor în piaţă, păstrarea producţiei locale şi încurajarea de noi investiţii, precum şi asigurarea accesului pacienţilor la medicamente. Reamintim că din 2015 şi până în prezent au fost retrase din piaţă în jur de 3.000 de medicamente, inclusiv 20% din numărul total de medicamente originale compensate, principalele cauze fiind taxa clawback în continuă creştere şi politica celui mai mic preţ european.

Asociaţiile APMGR, ARPIM şi LAWG solicită Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor includerea cu prioritate pe agenda plenului Camerei Deputaţilor a acestei iniţiative legislative (PLX 78/2020) şi solicită sprijin din partea tuturor partidelor politice parlamentare pentru aprobarea acesteia, contribuind astfel la stoparea creşterii taxei clawback şi implementarea măsurii de clawback diferenţiat şi plafonat, pentru a păstra medicamentele în piaţă şi producţia locală funcţională.

Susţinerea membrilor Parlamentului pentru o astfel de măsură este deosebit de importantă, pentru a evita o accentuare a crizei medicamentelor. Astfel de crize ale medicamentelor au un impact social major şi contribuie la afectarea drepturilor pacienţilor români de a avea acces la medicamente.

Este esenţial ca partidele parlamentare să conştientizeze că, fără implementarea măsurii de plafonare şi diferenţiere a taxei clawback, criza medicamentelor se va adânci. Medicamentele vor continua să fie retrase din piaţă, alternativele terapeutice fiind aduse în piaţă la costuri mult mai mari, creând un dezechilibru major al bugetului de medicamente, al mediului de operare şi al balanţei de import-export.