4 februarie 2023

Elena Hărătău: Graţie înfăptuitorilor Unirii, ne bucurăm de libertate şi dreptul la conştiinţă, într-o Românie europeană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Făurirea României Mari, „România dodoloaţă”, a început în 24 ianuarie 1859, cu Unirea Principatelor Române dintre Moldova şi Ţara Românească, expresia voinţei poporului român, desăvârşit apoi prin actul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Mica Unire din urmă cu 164 de ani a constituit începutul unei noi epoci în procesul devenirii istorice a Naţiunii Române, o etapă care a permis acumulări de substanţă în toate domeniile şi a înmănunchiat într-un singur tot resursele şi energiile unei naţiuni greu încercate, dar neîngenunchiate.

Cred că astăzi este un moment prielnic pentru a ne aminti cu pioşenie şi cinstire de făuritorii Unirii din 1859, dar şi pentru a renunţa la patimile politice deşarte, la ură şi dezbinare. Astăzi trebuie doar să ne reculegem şi să ne reamintim că numai uniţi vom putea fi mai puternici.

În furtunoasa Revoluţie de la 1848, când soarta Transilvaniei, acest leagăn al românismului, se afla într-o grea cumpănă, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj a răsunat celebra chemare „Noi vrem sa ne unim cu Ţara!”, un moment de cotituă al istoriei, care a premers actul Unirii Mici.

„Eu cunosc o horă şi mai frumoasă, horă în care să se ţină de mână toţi pământenii, şi ortodoxi, şi catolici, şi fără a se uita la deosebirea religiilor, pe care le poate judeca numai Dumnezeu, toţi legaţi prin aceleaşi drepturi şi îndatoriri, prin acelaşi interes, prin aceeaşi dragoste faţă de ţară, să joace hora României unite şi autonome”.

Precum bine definea Mihail Kogălniceanu marele act al Unirii, consider că trebuie să ne amintim de sacrificiile înaintaşilor noştri pentru a realiza România de atunci, care a făcut posibilă România europeană de astăzi.

Să ne reculegem în linişte şi să nu uităm că numai uniţi vom putea fi mai puternici.

Astăzi este momentul prielnic de a rememora actul de românism al făuritorilor Unirii, dar şi de a ne da frâu liber emoţiilor şi sentimentelor înălţătoare ale fiecăruia dintre noi.

Astăzi trebuie să fim mândri că suntem români, că suntem un stat european, şi că, graţie înfăptuitorilor Unirii, ne bucurăm din plin de libertate şi dreptul la conştiinţă.

Sunt alături de toţi băcăuanii şi le doresc acestora, dar şi românilor de pretutindeni, din ţară şi din Diaspora, multă sănătate, bucurii, prosperitate şi împliniri.

La Mulţi Ani România!
La Mulţi Ani, dragi băcăuani!
La Mulţi Ani, români!

Deputat PNL Bacău,
ELENA HĂRĂTĂU

Sursa foto cdep