26 iunie 2022

Elevi de la Piatra Neamț la ceremoniile dedicate Zilei Europei și Anului european al tineretului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

11 elevii români care au câștigat premiul I la concursul competiției National Space Society – Space Settlement Contest 2022, organizată de NASA, cu proiectul “Neves”, și care provin de la Colegiului Național Petru Rareș din Piatra Neamț, însoțiți de coordonatorul proiectului, profesorul Dan Oniciuc, au reprezentat România la Luxemburg, la ceremoniile dedicate Zilei de 9 mai, Ziua Europei, și Anului european al tineretului.

Evenimentul fost organizat sub auspiciile Esch2022 – Capitală Culturală Europeană, iar la deschiderea oficială a participat Marele Duce Henri, Premierul Xavier Bettel, Comisarul European pentru muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, deputați, miniștrii, ambasadori ai statelor membre.

foto: Marele Duce Henri, Premierul Xavier Bettel, Comisarul European pentru muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit

,,Astăzi Luxembourg sărbătorește  nașterea Uniunii Europene și amintește valorile acesteia: pacea, libertatea, solidaritatea, democrația,,. Acest mesaj, adresat tinerilor de către Premierul Xavier Bettel cu ocazia Zilei Europei, are o rezonanță cu atât mai puternică în contextul evenimentelor din Ucraina. ,,Am putut trăi fără să cunosc războiul datorită Europei. Voi, tinerii de astăzi, nu uitați niciodată că această Europă pentru voi am făcut-o. Faceți același lucru pentru generațiile viitoare. Libertatea, democrația, toate aceste valori trebuie transmise mai departe,,, a mai spus Bettel, adresându-se tinerilor prezenți în număr mare la eveniment.

La Luxemburg ziua de 9 Mai este zi liberă oficială, tocmai pentru a demonstra atașamentul său pentru valorile europene. În plus, Robert Schuman, a cărui Declarație din 1950 a stat la baza Uniunii Europene de azi, este născut la Luxemburg.
Marele Duce Henri și Premierul Xavier Bettel au vizitat apoi standurile instituțiilor europene și ale statelor membre ale UE organizate cu această ocazie. La standul României, în discuția cu echipa din Piatra Neamț, Premierul i-a încurajat pe tinerii români să se dedice cercetării în domeniu aerospațial și le-a urat succes la ceremonia de la NASA pentru ridicarea premiului.

Amintim că, la competiția National Space Society – Space Settlement Contest 2022, organizată de NASA, au participat în acest an peste 17.000 de elevi din 22 de țări. Reprezentanții României, elevi din licee din București, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța și Piatra Neamț, au câștigat 24 de premii. În cadrul acestui concurs, ajuns la ediția a 29-a, elevii au fost invitați să-și imagineze cum ar arăta o societate în spațiu și cum ar funcționa sistemele care o susțin.

Membrii echipei proiectului Neves sunt Apostol Alexandru, Armeanu Ștefan, Bărbieru Tudor, Berea Alexandru, Bistriceanu Traian, Cristescu Ilinca, Gheorghiu David, Scurtu Iancu Matei, Lupașcu Theodor, Verdeanu Mircea și Zăgărin Tudor. Despre ei, profesorul Dan Oniciuc spune că sunt elevi foarte buni, care merită să fie ajutați să ajungă unde își propun. El speră și că membrii echipei vor putea merge în Statele Unite pentru a participa la ceremonia de acordare a premiilor în cadrul ISDC 2022 (International Space Development Conference) care va avea loc între 27-29 Mai.

Standul României a găzduit și o mini-expoziție cu lucrări ale studenților de la UNArte și UVT Arte realizate în cadrul proiectului cu tema – Préservez la planète!
Marcarea Zilei Europei este însoțită anul acesta de sărbătorirea Anului european al tineretului. Cu această ocazie, Comisie Europeană a realizat, între 22 februarie și 4 martie, un sondaj în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani din statele Uniunii Europene. Astfel, 37% dinte tineri pun între principalele priorități ale Uniunii prezervarea păcii, întărirea securității internaționale și promovarea cooperării internaționale. Acestea sunt urmate de lupta împotriva sărăciei și inegalităților economice și sociale, dar și favorizarea respectării politicilor de protecție a mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice.
Carmen Dinu, Bruxelles