27 octombrie 2021

Elevii au obţinut burse mărite în toată România!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cursul zilei de miercuri, Guvernul României a adoptat o hotărâre pentru stabilirea cuantumului minim al burselor pentru anul şcolar 2021-2022. În cuprinsul acesteia, au fost reglementate sume majorate şi diferenţiate în funcţie de tipul de bursă, care vor avea aplicabilitate începând cu semestrul al II-lea al acestui an şcolar.

În ultimele luni, Consiliul Naţional al Elevilor a transmis către Ministerul Educaţiei o serie de propuneri şi solicitări pentru modificarea cuantumului minim al burselor, stabilit iniţial la 100 de lei, astfel încât acesta să răspundă în mod real nevoilor elevilor şi să îşi îndeplinească misiunea principală – aceea de a stimula performanţele academice, dar şi de a susţine elevii aflaţi în risc socio-educaţional.

Astfel, Consiliul Naţional al Elevilor salută hotărârea adoptată şi, în continuare, consideră elementar dialogul permanent dintre societatea civilă şi autorităţile publice.

De asemenea, ne manifestăm deschiderea pentru a negocia eventuale modificări ale criteriilor de acordare a burselor, însă considerăm că Ministerul Educaţiei nu poate afirma de pe acum care vor fi acestea, având în vedere că impactul bugetar pentru anul 2022 va fi calculat în funcţie de numărul de beneficiari ai burselor din semestrul I, care este încă în desfăşurare.

Astfel, solicităm ca, odată cu finalizarea acestui semestru, Ministerul Educaţiei să realizeze o nouă centralizare a situaţiilor şcolare ale elevilor din România, astfel încât să se poată contura o imagine clară şi veridică asupra impactului bugetar final.

„După ani de luptă, elevii au obţinut burse în cuantumuri minime diferenţiate în funcţie de tipul de bursă! Este o victorie a Consiliului Naţional al Elevilor, care îşi manifestă în continuare deschiderea la dialog, pentru ca reglementările referitoare la bursele şcolare să fie cu adevărat echitabile pentru elevi. Totuşi, dezaprobăm creşterea pragului bursei de merit la media 9,50 fără o analiză de impact bugetar corelată cu numărul elevilor eligibili în acest semestru”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.