8 decembrie 2021

Elevii cer autorităţilor să renunţe la ordonanța care elimină gratuitatea la transportul județean și interjudețean rutier

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Educației a lansat oficial ordonanța care lasă elevii fără transport gratuit. Elevii din toată țara solicită ministrului Sorin Cîmpeanu să înceteze acțiunile împotriva elevilor dezavantajați.

 

Asociațiile de elevi din România trag încă un semnal de alarmă cu privire la intenția Guvernului de a emite o Ordonanță de Urgență care elimină gratuitatea la transport din Legea educației.

 

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Educației și cu complicitatea Ministerului Transporturilor și Dezvoltării, vrea să condamne elevii din România la abandon școlar printr-o ordonanță care elimină gratuitatea la transportul județean și interjudețean rutier (cu autocarul sau microbuzul), prevăzută în Legea educației naționale.

 

Care este problema pe care o semnalează elevii:

 

Legea nr.226/2020 de completare și modificare a Legii educației, adoptată în toamna anului trecut prevede gratuitatea la toate tipurile de transport pentru elevii, pe tot parcursul anului calendaristic.

 

Articolul 84, alin. (1) precizează

 

Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

 

Totuși, atunci când vorbim de transportul județean, categorie de transport care a avut mereu probleme, afectând în mod direct elevii și cifra ratei abandonului școlar, obligațiile atât autorităților locale, cât și a celor centrale, au fost ignorate cu o lipsa de asumare evidentă.

 

La nivel județean nu au fost încheiate contracte așa cum prevede Legea serviciilor transport public local 92/2007 și în conformitate cu Regulamentul european 1370/2007, acest lucru rezultând la zeci de mii de elevi navetiști care și-au achiziționat din buzunarul propriu  abonamente de călătorie, deși ar fi trebuit să beneficieze de ele în mod gratuit.

 

La nivel central, autoritățile nu au prevăzut banii necesari în bugetul de stat, fapt ce a urmărit tergiversarea respectării Legii nr. 226/2020.

 

Guvernul, împreună cu consiliile județene au obligația de a pune în aplicare gratuitatea la transport, exact așa cum prevede legea.

În aceste momente, Guvernul României prin ministerele implicate în transportul elevilor arată intenția clară de a lăsa elevii deoparte și de a îi condamna pe cei din mediile dezavantaje la abandon școlar, prin emiterea unei ordonanțe care să modifice prevederile legale care acordă  gratuitatea.

 

Impunerea unor tarife maximale s-a devenit în trecut a fi ineficientă, întrucât metodele de calcul folosite de autorități au determinat stabilirea unor tarife mult mai mici decât prețul real al abonamentelor. Mai mult, decontarea ulterioară a abonamentului presupune că elevul trebuie să dispună de suma necesară pentru a-l achiziționa, apoi să își recupereze banii. Acest lucru nu se poate realiza pentru elevii care nu ai banii necesari pentru a cumpăra un abonament, fapt ce ne arată că această ordonanță are doar efect negative asupra elevilor.

 

“Este inacceptabil ceea ce se întâmpla la nivelul educației în România. Cu toții știm că decontul nu este o măsură eficientă pentru transportul elevilor, deoarece nu se acordă în totalitate. Autoritățile ar trebui să își asume gratuitatea transportului elevilor pentru a nu ajunge la o rată mult mai mare a abandonului școlar. Elevii vor transport gratuit așa cum prevede legea!”-Buda Paula, președinte AEM