24 ianuarie 2022

Elevii constănţeni se alătură programului ASAP de implementare a unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, ASAP România şi Primăria Municipiului Constanţa au semnat recent un acord de parteneriat privind extinderea naţională a programului ASAP. Acesta urmăreşte să creeze în şcolile din România un model funcţional şi eficient de infrastructură logistică şi umană pentru colectarea selectivă a deşeurilor în vederea reciclării. Constanţa este al doilea oraş care se alătură la nivel naţional ASAP (după Braşov). Demersul de extindere a iniţiativei a avut loc după ce, în decembrie 2020, ASAP România a demarat un program pilot de colectare selectivă a deşeurilor în unităţile de învăţământ din sectorul 6 al Bucureştiului. În sectoarele 1 şi 3, programul va începe tot în septembrie 2021, odată cu anul şcolar 2021 – 2022, la fel ca în celelalte oraşe din ţară.

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială iniţiat de The Institute şi susţinut de Lidl România.

„Să creezi cea mai mare infrastructură logistică şi umană funcţională pentru colectarea selectivă a deşeurilor în vederea reciclării în şcolile din România reprezintă o provocare, cu atât mai mult cu cât a demarat în prag de pandemie şi s-a extins în timpul ei. Ne bucurăm că programul pilot din sectorul 6 al Capitalei e secondat de cele din sectorul 1 şi 3, dar şi de Braşov şi Constanţa. Contăm pe receptivitatea şi sprijinul autorităţilor pentru ca, în anul şcolar 2021 – 2022, să extindem programul ASAP de colectare selectivă în toate reşedinţele de judeţ din România şi în celelalte sectoare din Bucureşti”, a declarat Andrei Borţun, CEO The Institute, fondatorul programului ASAP.

Programul ASAP va demara în 99 de unităţi de învăţământ din municipiul Constanţa odată cu începerea anului şcolar 2021 – 2022 şi implică acţiuni concentrate pe trei direcţii:

– Sprijinirea şcolilor pentru achiziţionarea şi/sau completarea infrastructurii de colectare separată a deşeurilor reciclabile, alături de calibrarea optimă a volumului, distribuţiei şi amplasării recipientelor dedicate colectării selective în interiorul şi la exteriorul şcolilor;

– Desfăşurarea unei campanii de educare adresate elevilor, care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deşeurilor pe fracţii, respectiv plastic, hârtie, metal şi sticlă, dar şi a traseului deşeurilor după colectare, în staţiile de sortare/reciclare, pentru a îmbunătăţi calitatea colectării şi gradul de reciclare şi a contribui astfel la reducerea poluării cu ambalaje;

– Colectarea şi corelarea de date de la furnizorul de salubritate contractat de autorităţile publice pentru ridicarea atât a deşeurilor reciclabile, cât şi a celor menajere, cu obiectivul de a urmări calitatea colectării pe fracţii şi a aduce îmbunătăţirile necesare în timp real.

„Eu am trăit vremurile când banala pungă de plastic era folosită până se tocea, iar copiii îşi cumpărau bilete la cinema cu banii obţinuţi pe câteva sticle predate la alimentara. Acum trăim într-o societate liberă, însă trebuie să ne asumăm şi responsabilităţile ce ne revin pentru a trăi într-un mediu curat, pe care trebuie să îl protejăm. Susţin cu toată convingerea campania de colectare selectivă în şcoli pentru că, numai învăţându-i pe copiii de azi, vom avea adulţi responsabili în viitor”, a declarat Vergil Chiţac, primarul Municipiului Constanţa.

„Iniţiativa acestui program este binevenită, în contextul în care şcolile constănţene, prin activităţile derulate până în prezent, au manifestat o ferventă preocupare pentru sănătatea mediului înconjurător. Sunt convins că elevii şi cadrele didactice se vor implica în mod consistent în acest program şi vor da dovadă de responsabilizare în zona dezvoltării durabile pe termen lung, cu atât mai mult cu cât acest proiect va aduce beneficii şi pe direcţia finanţării complementare”, a declarat Sorin Mihai, inspector şcolar general.

The Institute, cu sprijinul Lidl România, a lansat în iunie 2020 platforma ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului), un program de responsabilitate socială care urmăreşte să genereze o schimbare în comportamentul adolescenţilor faţă de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă şi reciclare.

Pentru a atinge toate obiectivele programului – de a contribui activ la promovarea educaţiei pentru mediu şi de a crea un model funcţional de colectare selectivă, aplicabil tuturor instituţiilor de învăţământ din România -, ASAP România a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Consiliul Elevilor şi GreenPoint Management.