1 octombrie 2022

Elevii protestează împotriva Guvernului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul pune în pericol accesul elevilor la educaţie! Aceştia tratează cu indiferenţă solicitările şi protestele elevilor, adoptând Ordonanţa de Urgenţă care plafonează decontarea navetei elevilor.

Miercuri, 16 iunie, reprezentanţii elevilor din ţară au organizat proteste la prefecturile din judeţele Constanţa, Vâlcea, Bacău, şi Maramureş, respectiv în faţa Guvernului, solicitând respingere OUG-ului. Mai mult, simultan cu acţiunile de protest, elevii au organizat greve japoneze, purtând banderole albe la mână în decursul zilei, pe parcursul orelor de curs.

Asociaţiile de elevi au încercat să ia contactul cu prim-ministrul Florin Cîţu, viceprim-ministrul Kelemen Hunor, şi viceprim-ministrul Dan Barna în vederea discutării cu privire la problema ordonanţei. Aceştia au ignorat mesajele şi apelurile elevilor, dând dovadă încă odată de lipsă de interes faţă de educaţie.

În cadrul protestului de la Prefectura Municipiului Constanţa, reprezentanţii elevilor au fost ameninţaţi de către Jandarmerie cu amenzi, în ciuda desfăşurării adunării în termeni legali. Astfel, aceştia au fost presaţi să plece, continuând pichetarea în linişte în parcul Primăriei. Considerăm această atitudine un atac la drepturile fundamentale ale cetăţeanului.

În pofida acţiunilor şi mobilizării elevilor, guvernanţii au păstrat aceeaşi atitudine nepăsătoare, adoptând astfel ordonanţa. Mai mult, Asociaţiile de elevi din ţară au solicitat dezbatere publică pentru proiectul de OUG, dezbatere ce trebuie organizată obligatoriu înaintea adoptării ei. Prin acest comportament, aceştia dau dovadă atât de dezinteres faţă de educaţie şi elevi, cât şi de sfidare faţă de lege.

În acest sens solicităm încetarea lipsei de interes asupra elevilor navetişti şi a ratei de abandon şcolar care se află în continuă creştere şi blocarea în Parlament a Ordonanţei.

„Florin Cîţu cot la cot cu Sorin Cîmpeanu pot foarte uşor sa îşi facă bagajele şi sa plece acasă, pentru că astăzi au arătat că acei copii care nu au bani să ajungă la şcoală, nu se află în sfera lor de interes. Mi se pare strigător la cer faptul că dezinteresul autorităţilor este atât de constant şi de evident. Elevii din întreaga ţara au protestat astăzi. Mai mult, colegii mei din Constanţa au fost constrânşi de jandarmi, ameninţaţi cu amenzi de sume uriaşe, pentru că nu au făcut altceva decât să strige pentru respectarea legii, la un protest paşnic, anunţat înainte.”- Ariana Dudună, preşedinte AEC

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAŢIEI ELEVILOR DIN CONSTANŢA

*** Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România.

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul nostru – www.asociatiaelevilor.ro.

Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC
Matei Canavea, preşedinte AVE
Ana-Maria Groza, preşedinte AEBI
Cristina Miculaiciuc, preşedinte AEM
Ioana Nunu, preşedinte AEBc
Miclea Partenie, preşedinte AEMs