25 mai 2022

Elevii vor da feedback despre activitatea profesorilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

După cum a anunțat Ministerul Educației a fost definitivată metodologia prin care profesorii vor putea consulta elevii cu privire la modul în care aceștia percep beneficiile educației. Totodată, Ministerul Educației a publicat și modelul documentului ce va putea fi folosit de profesori pentru a afla opinia elevilor despre activitatea lor, respectiv al fișei de feedback semestrial.

Așa cum apare într-o postare pe Facebook a Ministerului Educației, a fost stabilită metodologia de acordare a feedback-ului privind activitatea de învățare, predare și evaluare în sistemul de învățământ preuniversitar. Metodologia e conținută într-un proiect de ordin ce n-a fost încă pus în dezbatere.

Astfel, după ce proiectul de ordin ce conține metodologia va ajunge să se aplice, profesorii din ciclul primar, gimnazial sau liceal vor putea afla ce cred elevii despre activitatea lor.

Mai exact, prin fișa de feedback, care va putea fi folosită în fiecare dintre cele două semestre ale anului școlar, profesorii vor putea invita elevii să ofere “feedback cu privire la activitatea de la clasă”.

“Elevilor li se dă șansa să reflecteze în mod regulat asupra modului în care școala îi ajută să se dezvolte, să crească. Este foarte important ca elevii să fie parte a tuturor aspectelor învățării, iar oferirea de feedback constructiv este o abilitate care sprijină adultul independent în organizarea relațiilor de familie, de muncă sau sociale”, mai scrie în postarea ministerului.

În fișa de feedback semestrial se recomandă elevilor ca limbajul folosit să fie unul decent, iar opiniile exprimate să fie justificate. Fișa va fi anonimă și, pentru a elimina posibilitatea de identificare a unui elev pe baza scrisului acestuia, va putea fi completată electronic sau în format tipărit.

După ce vor identifica profesorul pentru care oferă feedback (disciplina predată și numele acestuia), elevii vor trebui să spună dacă sunt de acord sau nu cu o serie de afirmații. Printre acestea se numără și cele de mai jos:

  • profesorul explică clar materia;
  • sarcinile de lucru la clasă sunt interesante;
  • profesorul încurajează participarea tuturor elevilor în cadrul orelor;
  • profesorul încurajează cooperarea între elevi;
  • elevii sunt încurajați să-și exprime ideile și opiniile;
  • atmosfera este plăcută în cadrul orelor;
  • ritmul de parcurgere a materiei este potrivit pentru mine.

În plus, prin intermediul fișei de feedback, elevii vor putea transmite profesorului un gând sau o sugestie. Modelul fișei poate fi descărcat de la finalul articolului.

Atenție! Proiectul de ordin ce conține metodologia de acordare a feedback-ului privind activitatea profesorilor nu se aplică acum. Acesta trebuie să primească semnătura ministrului de resort și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.  (Sursa: avocatnet.ro)