Publicat: 8 Noiembrie, 2012 - 14:06
Share
„Există o combinaţie toxică între mediul de afaceri, politică şi mass media”

În cuvântul său de mulţumire de la festivitatea în cadrul căreia i-a fost acordat de către Camera de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti, Trofeul „Hermes” – care omagiază contribuţia personalităţilor din afara sistemului cameral la promovarea obiectivelor acestuia – fostul preşedinte Emil Constantinescu a făcut câteva consideraţii asupra unor aspecte ale actualităţii.

Încă din 2007, de la intrarea în UE se resimte acut lipsa unui proiect istoric naţional, a unei viziuni româneşti asupra orizontului lui 2050, care să fixeze locul României într-o socialitate globalizată – afirmă profesorul. România are dificultăţi din acest punct de vedere, dar nici Europa nu stă prea bine lipsindu-i acut liderii adevăraţi, oamenii cu viziune. Lumea este condusă de manageri, iar aceştia nu au ce căuta în politică, pentru că liderii autentici nu trebuie să fie sclavii contabilităţii şi ai bilanţurilor, ei trebuie să ştie când şi cum să schimbe proiectul, viziunea, menite ca societatea să evolueze.

Printre viciile de fond ale momentului actual, Emil Constantinescu a menţionat şi „combinaţia toxică” între mediul de afaceri, politicieni şi mass media”, care e responsabilă de criza actuală.