29 mai 2022

Emiratele Arabe Unite au închis facilități chineze din țara lor

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Anwar Gargash, consilierul diplomatic al președintelui Emiratelor Arabe Unite, a anunțat vineri închiderea facilitatilor chineze din țara sa la cererea oficialilor americani.

Vorbind la o întâlnire a unui think tank-ului american, functionarul semnalează că țara sa a închis facilitățile chineze la cererea Washingtonului.

Gargash a continuat: „Deși nu am crezut în utilizarea militară a acestor facilități, am luat în serios temerile aliaților noștri și am oprit funcționarea acestor facilități”.

Wall Street Journal semnalat, de asemenea, că guvernul aluatului american a făcut presiuni asupra Emiratelor Arabe Unite să înceteze construirea unei baze militare chineze în țara sa.

Statele Unite au avertizat Abu Dhabi că o prezență militară chineză în țara ar putea amenința relațiile dintre Washington și Abu Dhabi, potrivit raportului.

Serviciile de informații americane au aflat că China construiește în secret o bază militară în portul Emiratelor Arabe Unite, așa că oficialii americani au concluzionat, pe baza imaginilor confidențiale din satelit pe care le-au obținut, că guvernul de la Beijing construiește astfel de instalații.

După mai multe vizite ale oficialilor americani la Abu Dhabi și întâlniri cu omologii lor din Emirate, guvernul de la Abu Dhabi a oprit recent construcția din port, deși guvernul de la Abu Dhabi nu era conștient de natura militară a activității chineze, spune presa locală.

Washingtonul și Abu Dhabi sunt doi parteneri militari și, potrivit Departamentului de Stat al SUA, Washingtonul a vândut Emiratelor Arabe Unite arme în valoare de 28,1 miliarde de dolari din 2014.

Wall Street Journal a raportat anterior că agențiile de informații americane au obținut dovezi în această primăvară cu privire la construcția unei baze militare secrete chineze în Emiratele Arabe Unite. Până în prezent, nu a existat nicio reacție din partea oficialilor de la Beijing.

foto: cnn
Ciprian Pop