Publicat: 29 Septembrie, 2020 - 18:59
Share
Îl va înlocui fratele sau vitreg, seicul Nawaf al-Ahmed, in varsta de 83 de ani

Schimbare de gardă, dar nu și de generație, în Kuweit. Șeicul Sabah al-Ahmed al-Sabah a murit la vârsta de 91 ani. Succesorul sau va fi, cel mai probabil, fratele sau vitreg, seicul Nawaf al-Ahmed, cu opt ani mai tânăr. Emiratul a fost condus de familia Sabah in ultimii 260 de ani.
In luna iulie, seicul Sabah a fost dus in SUA pentru tratament medical, in urma unei interventii chirurgicale in Kuweit. Insa motivul operatiei nu a fost dezvaluit, potrivit BBC.

El a condus statul arab din Golf, bogat in petrol din 2006 si a supravegheat politica externa de mai bine de 50 de ani.

Sabah a fost supranumit "decanul diplomatiei arabe" pentru eforturile sale de a restabili relatiile cu statele care au sprijinit Irakul in timpul razboiului din Golf din 1990-1991, cand Kuweitul a fost invadat de fortele irakiene.

De asemenea, emirul a actionat adesea ca un mediator in disputele regionale, inclusiv in disputa diplomatica aflata in desfasurare intre Arabia Saudita, aliatii sai si Qatar.

Mai mult, Kuweitul nu a intervenit in razboiul civil din Siria, gazduind in schimb mai multe conferinte ale donatorilor pentru ajutor umanitar.

Seicul Sabah a devenit emir al Kuweitului in ianuarie 2006. El fusese prim-ministru sub emirul Jaber al-Ahmad al-Jaber al-Sabah si de cativa ani era considerat conducatorul de facto al emiratului.

Anterior, a fost ministru de externe din 1963 pana in 1991 si din 1992 pana in 2003.

Kuweitul - care are o populatie de 4,8 milioane de locuitori, inclusiv 3,4 milioane de straini - are a sasea cea mai mare rezerva de petrol din lume si este un aliat major al SUA.

Tag-uri Geo: