9 august 2022

Emirul Qatarului a mers în Spania pentru soluții în contractul „războiului gazelor”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani, a venit în Spania pentru a vinde gaz capabil să îl înlocuiască pe cel din Algeria. Guvernul de la Madrid a calificat întâlnirile ca fiind „strategice”, deoarece încearcă să garanteze aprovizionarea cu orice preț și de oriunde.

În timp ce guvernul de la Madrid l-a declarat pe Putin „persona non grata”, emirul a fost primit cu onoruri militare și i-au primit cheile Madridului. Qatarul este modelul pentru apărătorii democrației, libertății și drepturilor omului.

Cu puțin timp înainte, un trimis al guvernului german a călătorit în Qatar pentru a înlocui gazul rusesc, dar nu a avut succes, potrivit agenției Reuters. Se pare că Spania ar fi „mai preferată” la Doha.

Austria este, de asemenea, presată să-și reducă importurile de gaz rusesc și, mai ales, să pună capăt legăturilor privilegiate pe care le-a menținut cu URSS și Rusia din 1945, datorită neutralității sale. Austria nu face parte din NATO.

Datorită prețurilor scăzute ale gazului rusesc, în perioada postbelică Austria a reușit să realizeze dezvoltarea industrială a țării. În 1968 a fost primul din Occident care a semnat un contract de furnizare de gaze cu URSS, iar importurile au continuat să crească în ultimii ani.

În 2018, grupul austriac OMV și-a reînnoit contractul de furnizare de gaze cu Gazprom până în 2040.

80 la sută din gazul de care are nevoie Austria provine din Rusia. În Haidach, lângă Salzburg, Gazprom are unul dintre cele mai mari centre de stocare a gazelor din Europa, care este în prezent gol.

Guvernul austriac vrea să-l umple, iar între timp s-a conectat la rețeaua germană.

La rândul ei, Italia a cedat: va plăti gazul rusesc în ruble. Marți, grupul energetic italian Eni și-a anunțat decizia de a deschide un cont în euro și altul în ruble la Gazprombank pentru a-și îndeplini plățile pentru livrările de gaze rusești „în zilele următoare”, după cum aflam din presa italiană.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: superyachtfan com