31 ianuarie 2023

Emisiunea de mărci poştale intitulată „Dimitrie Cantemir, 350 de ani de la naştere”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

DIMITRIE CANTEMIR, 350 DE ANI DE LA NAŞTERE

În cadrul „Anului Cultural Dimitrie Cantemir „, Romfilatelia introduce în circulaţie, cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii Române, emisiunea de mărci poştale intitulată „Dimitrie Cantemir, 350 de ani de la naştere”.

Marca poştală a emisiunii, cu valoarea nominală de 11 lei, reproduce portretul lui Dimitrie Cantemir, după o gravură de epocă având ca insert imaginea stemei familiei Cantemireştilor.

Coliţa emisiunii are în compoziţia sa grafică, alături de portretul din marca poştală cu valoarea nominală de 34 lei, reproducerea în facsimil a coperţii lucrării Istoria Moldovei (versiunea germană, 1771) şi a hărţii Moldovei inclusă în aceeaşi lucrare.

Considerat un veritabil homo universalis, creator de tip renascentist, a primit recunoaşterea şi aprecierea ştiinţifică a contemporaneităţii sale, în anul 1714 Academia din Berlin primindu-l între membrii ei. El însuşi fiu de domnitor, avea să fie trimis, la numai 12 ani, la Constantinopol, ca garant al tatălui său, unde a rămas până în 1691.

Erudit de faimă europeană, devenit domn pentru scurtă vreme, a lăsat o operă care străbate veacurile ca să venereze, la rândul ei, o idee nobilă, aceea de românitate: ” ca nişte ziduri de aramă puşi, nebiruiţi apărători s-au socotit”, avea să scrie în „Hronicul” său despre românii din rândul cărora se ridicase. Însă după lupta de la Stănileşti (1711) în care s-a aliat politic şi militar cu Petru cel Mare, turcii au obţinut victoria, iar domnul a fost nevoit să ia drumul bejeniei, stabilindu-se în Rusia, unde a continuat să scrie.

Maxima umanismului său este concentrată în expresia, devenită celebră, din lucrarea Divanul: „Nu rob, ci stăpân al lumii te-am lăsat: pentru aceasta, tu pe dânsa, nu ea pe tine stăpâneşte!”.

Romfilatelia mulţumeşte Bibliotecii Academiei Române şi Arhivelor Naţionale ale României pentru sprijinul documentar şi fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea va fi disponibilă de luni, 16 ianuarie, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.

Biroul Relaţii Publice