27 mai 2022

Emmanuel Macron va avea astăzi o convorbire telefonică cu Vladimir Putin pentru a propune „o cale de de-escaladare” în contextul crizei ruso-ucrainene. 

Macron Presedinte Franta
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Emmanuel Macron va avea astăzi o convorbire telefonică cu Vladimir Putin pentru a propune „o cale de de-escaladare” în contextul crizei ruso-ucrainene.
La cinci ani de la primirea la Versailles a lui Vladimir Putin, care a comemorat în special 300 de ani de diplomație puternică între Franța și Rusia, care este starea relației Paris-Moscova? Ce îi poate spune Emmanuel Macron omologului său ? Acestea suntem teme care răzbat in presă franceză de astăzi, unii reporteri și editorialiști insistând pe rolul pe care l-ar putea avea Parisul in detensionarea crizei, in timp ce alții consideră că, într-o Europă predominant atlantistă, gestul Parisului este și rămâne doar un simplu exercițiu de retorică.
Relațiile cu Rusia sunt într-o fază oarecum dificilă. Franța, la președinția Uniunii Europene, nu poate face mare lucru fără a trece prin UE.Jocul Uniunii Europene, cu atât mai puțin. Rușii își amintesc, de exemplu, de summitul post-Biden-Putin din iunie la Geneva.
Prin urmare, Europa trebuie să ia „inițiativa”, chiar dacă majoritatea statelor UE consideră, cel puțin în contextul dat că responsabilitatea dialogului strategic cu Moscova este  NATO și Statele Unite. Din această optică, ar rezulta, așadar, că imperativul consensului european înseamnă că spațiul de manevră al Franței – ca și al Germaniei de altfel – este foarte mic. Efortul de relansare a relației franco-ruse de către Emmanuel Macron se confruntă cu aceleași dificultăți.
Cu un baril la 100 de dolari și un PIB rusesc bazat în proporție de 30% pe gaz și petrol, problema energiei este crucială și ar putea face , și ea, obiectul convorbirii telefonice de astăzi. Europa importă 40% din gazul său din Rusia, iar Rusia primește 50% din valuta străină din Europa, sub formă de hidrocarburi. Deci există o dublă dependență. Dar, odată cu intrarea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, Germania va deveni de fapt „hub” de gaz pentru întreaga Europă.
Când economia se va redresa, Germania va avea nevoie de acest gaz pentru care a semnat un acord cu rușii, asigurând în special tranzitul gazelor reziduale în beneficiul Ucrainei, la cererea Statelor Unite. Dezavantajul este că germanii „duc război” cu energia nucleară franceză, în timp ce în același timp cumpără gaz de la Rusia… Dincolo doar de problema ucraineană, NordStream2 rămâne așadar un punct de divergență între Paris și Berlin în fața Rusiei.
Este interesant de urmărit în ce măsură, Parisul mai poate fi , in aceste zile un interlocutor pe care Moscova îl bagă în seamă și în ce mod poate Franța globalistă a lui Macron sa influențeze tematica geopolitica, că ofensivă Parisului a început, acest lucru este clar și prin vizita Ministrului Apărării francez la București, care se încheie astăzi.
A consemnat Ciprian Pop