Publicat: 28 Noiembrie, 2017 - 17:47
Share

 Ca urmare a evaluării din a doua jumătate a anului 2017, compania Enel a fost inclusă în Indicele Euronext Vigeo – World 120. Indicele evaluează de două ori pe an cele mai sustenabile 120 de companii cu cea mai mare capitalizare free-float din Europa, America de Nord și din regiunea Asia Pacific. Compania își menține poziția în cadrul indicilor regionali Euronext Vigeo – Eurozone 120 și Europe 120, care listează cele mai mari 120 de companii cu capitalizare free float din Europa și din zona Euro. Compania Enel a fost inclusă în cadrul tuturor celor trei indici încă de la lansarea acestora în urmă cu 5 ani. 

Endesa, subsidiara Enel din Spania, a fost pentru prima dată inclusă în indicele World 120 la finalul anului 2014 și în indicii Eurozone 120 și Europe 120, încă de la înființarea acestora.  

Indicii Euronext Vigeo recunosc eforturile depuse de marile companii pentru care dezvoltarea sustenabilă este o prioritate și un element central al strategiei de business. Vigeo Eiris compilează cei trei indici analizând aproximativ 330 de indicatori pentru fiecare companie, având la bază 38 de criterii care includ responsabilitatea față de mediul înconjurător, angajamentul față de drepturile omului și recunoașterea capitalului uman din companie; relația cu părțile interesate, guvernanța corporativă și etica profesională; integritate în influențarea politicilor în diverse domenii și în eforturile de combatere a corupției; și nu în ultimul rând, prevenirea exploatării forței de muncă și a deșeurilor în mediul înconjurător de-a lungul lanțului de aprovizionare și subcontractare. Criteriile pentru includerea în cadrul indicilor Euronext Vigeo Eiris sunt actualizate la fiecare șase luni, astfel încât să fie asigurată testarea constantă a activităților de sustenabilitate a companiilor, în funcție de ultimele tendințe și evoluții globale. 

În plus față de aceste trei clasamente, Grupul Enel este inclus și în indicii de sustenabilitate la nivel mondial, printre care Dow Jones Sustenability Index World, FTSE4Good, indicele STOXX Global ESG Leaders și Indicele Leadership Carbon Disclosure.  

Rolul de lider în sustenabilitate al Enel, recunoscut în cadrul celor trei indici, înglobează viziunea companiei de a crea valoare în comun cu toți partenerii săi prin asumarea unei direcții clare către inovare și digitalizare, care adresează schimbările climatice, promovarea practicilor de advocacy la cel mai înalt nivel de integritate și promovarea sustenabilității financiare. 

Angajamentul Enel de a respecta cele mai înalte standarde de sustenabilitate este demonstrat si de interesul tot mai mare al fondurilor de investiții care urmăresc achizițiile de participații în companii responsabile. Conform celor mai recente date, în iunie 2017, fondurile de tip ISR (Investitor Responsabil Social) dețin 8.4% din totalul acțiunilor Enel, în creștere față de nivelul de 8% din decembrie 2016, și reprezintă 11% din acțiunile de tip free-float ale grupului (10.5% în decembrie 2016) .