Publicat: 24 Mai, 2019 - 19:42

Un centru de testare a tehnologiei V2G, echipat cu mașini Nissan LEAF și infrastructură de încărcare dezvoltată de Enel X, a fost deschis la punctele RSE din Milano, în colaborare cu Nissan și Enel X

  • Prin tehnologia V2G mașinile electrice fac schimb de electricitate cu rețelele publice și casnice, aducând numeroase beneficii comunității, operatorilor de energie și clienților

Enel X, Nissan și RSE au lansat primul program de testare din Italia pentru dezvoltarea și implementarea tehnologiilor vehicle-to-grid (V2G), care permite vehiculelor electrice să stocheze și să livreze electricitate cu scopul stabilizării rețelei de energie electrică. Proiectul presupune utilizarea a două sisteme de încărcare bi-direcționale create de Enel X și instalate în rețeaua experimentală a RSE, care, utilizând o platformă specifică de control, permit utilizarea mașinilor Nissan LEAF pentru stabilizarea rețelei. Varietatea funcțiilor ce vor fi testate, inclusiv o serie de servicii auxiliare precum optimizarea fluxurilor de electricitate ale utilizatorilor, transformă acest proiect într-o premieră europeană.  

Astăzi, vehiculele electrice se integrează în ecosistemul energetic, trecând de la rolul lor clasic de mijloc de transport, la cel de vectori ai energiei, jucând un rol important în tranziția de la combustibili fosili la surse de energie regenerabilă.

Obiectivul acestui proiect este testarea funcționalităților tehnologiei V2G pornind de la obiceiurile utilizatorilor privați și ale celor care folosesc vehicule din parcuri auto. În timpul reîncărcării, bateriile vor fi folosite drept sisteme de stocare a energiei care sunt conectate la rețea și care oferă o serie de beneficii sistemului electric și proprietarilor de vehicule.

Pe scurt, tehnologia V2G va face posibilă maximizarea consumului propriu de energie regenerabilă generată prin sisteme casnice, optimizarea fluxurilor de energie generate și consumate local și asigurarea continuității furnizării de energie în eventualitatea unor întreruperi. Un alt beneficiu al proprietarilor de vehicule electrice este că pot fi remunerați pentru serviciile oferite sistemului electric, contribuind la beneficiile economice și de mediu oferite de mobilitatea cu zero emisii.

Posibilitatea utilizării bateriilor pentru scopuri multiple, cu ajutorul tehnologiei V2G, va oferi proprietarilor de vehicule un sistem de stocare casnic sau corporativ, fără costuri suplimentare, și va aduce o contribuție importantă în ceea ce privește stabilitatea și eficiența sistemului energetic: un instrument ce poate promova utilizarea vehiculelor electrice în Italia.

Răspândirea surselor regenerabile ce nu pot fi programate, în special energia solară și eoliană, necesită noi sisteme de flexibilitate, iar tehnologiile de stocare a electricității vor juca un rol esențial în acest sector. Creșterea preconizată în ceea ce privește numărul de vehicule electrice în Italia, va oferi, prin tehnologia V2G și prin încărcarea inteligentă, o capacitate de stocare atât de mare, încât va contribui la integrarea eficientă a regenerabilelor în sistemul electric, la un cost scăzut. 

Enel X este linia globală de afaceri a Grupului Enel, dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoare în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare. Una dintre principalele misiuni ale Enel X este promovarea mobilității electrice prin crearea unei infrastructuri de reîncărcare publică și privată, care generează valoare sustenabilă și partajată fiecărui stakeholder și explorează noile oportunități oferite de echilibrarea rețelelor și serviciile de flexibilitate.

Nissan este unul dintre liderii industriei de automobile, puternic implicat în dezvoltarea de vehicule electrice. Participarea în acest proiect face posibilă interacțiunea directă cu bateriile vehiculului și accesul la date, atât în momentele în care vehiculul se află în mișcare, cât și atunci când acesta este încărcat/reîncărcat de la rețea.

RSE, o companie de cercetare din sectorul energetic, înțelege funcționarea sistemului electric actual și viitor. Compania a câștigat o vastă experiență în managementul energiei și în controlul generării de electricitate distribuită și stocării de resurse.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: