Publicat: 25 Iunie, 2017 - 14:45

Pavilionul României din cadrul expoziției internaționale 'Energia viitorului', care se desfășoară la Astana, Kazahstan, găzduiește timp de trei zile, între 23-25 iunie, o serie de demonstrații tehnice organizate de Universitatea POLITEHNICA din București (UPB).

Astfel, vizitatorii pavilionului au ocazia să participe la demonstrații interactive oferite de studenții UPB și să vadă modele de roboți construiți de studenții Facultății de Automatică și Calculatoare București și premiate la concursuri internaționale.

Toți vizitatorii interesați au ocazia să afle mai multe informații despre oferta educațională a UPB. De asemenea, Pavilionul României a primit vizita unei delegații a reprezentanților universităților din România. Aceasta a fost condusă de Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, prezent la Astana pentru a participa la o serie de conferințe și întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Educației, președinți și membri ai comisiilor parlamentare și cu rectori ai universităților din Kazahstan.

România este prezentă cu un pavilion național la expoziția internațională, 'Energia viitorului' care se desfășoară la Astana, în Kazahstan, în perioada 10 iunie-10 septembrie 2017. Pavilionul este gândit să reprezinte o incursiune în știința si cercetare, precum și în cultura României.

Realizat sub conceptul: 'Energia luminii — (O călătorie în viitor)', pavilionul României are ca element central prezentarea proiectului ELI-NP, implementat de Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară — Horia Hulubei (IFIN-HH), de la Măgurele.

Proiectul ELI-NP este prezentat la Expoziția internațională ca o dezvoltare științifică și tehnologică aflată la limita cunoașterii umane, reprezentând esența progresistă a României: inventivitatea, creativitatea, orientarea spre viitor, având la bază o solidă tradiție în cercetare.

Acest proiect științific este cea mai mare investiție în cercetarea românească și unul dintre cele mai mari din lume. Pe platforma de la Măgurele se dezvoltă și se instalează în prezent cel mai puternic laser din lume care va putea genera o putere echivalentă cu 10% din puterea Soarelui (10 petawați = 10 milioane de miliarde de wați).

Prin complexitate și inovație, laserul de la Măgurele este parte a ADN-ului științific românesc, iar ideea centrală, redată la nivel vizual, se referă la evoluția țării noastre în domeniul cercetării și dezvoltării științifice. Pentru a întregi prezentarea proiectului pentru publicul vizitator, în pavilion va fi prezentată, în premieră, o machetă a clădirii experimentale ELI-NP, alături de macheta primului laser dezvoltat în România de către profesorul Ion Agârbiceanu, în 1962.

Conceptul cadru al Pavilionului a fost dezvoltat în acord cu tematica generală a expoziției dedicată energiei viitorului, la care s-au adăugat o serie de domenii conexe pe care România și-a propus să le evidențieze: proiectele românești de amploare din domeniul hidroenergetic, contribuția cercetătorilor români la dezvoltarea științei și tehnicii pe plan internațional, momente ale istoriei științei în România, premiere mondiale (București — primul oraș din lume iluminat cu gaz lampant, Timișoara — primul oraș din Europa iluminat public stradal), prezentări ale patrimoniului cultural și tradițional românesc, dar și ale potențialului turistic.

În cadrul celor trei luni de expoziție, vor avea loc o serie de evenimente de promovare economică, misiuni economice multisectoriale, cu scopul dinamizării schimburilor comerciale, prin identificarea de noi oportunități de afaceri pe piața din Kazahstan. De asemenea, vor avea loc evenimente de prezentare a ofertei educaționale și de promovare turistică.

România are o îndelungată tradiție în știința și tehnologia laserilor. Acum 55 de ani, în 1962, o echipă de cercetători condusă de Profesorul Ion Agârbiceanu a proiectat și a pus în funcțiune cel de-al patrulea laser din întreaga lume, la Măgurele.

ELI-NP reprezintă pilonul de fizică nucleară al proiectului pan — european ELI (Extreme Light Infrastructure), implementat de România, Ungaria și Republica Cehă.

ELI a făcut parte încă din 2006 din lista celor 36 de megaproiecte europene în cercetarea științifică, ca proiect al unui centru european și internațional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă. Datorită proprietăților sale unice, această infrastructură multidisciplinară va oferi noi oportunități pentru studierea unor procese unice care apar în interacțiunea lumină-materie și va promova aplicațiile sale în folosul societății. Domeniile în care vor putea fi valorificate rezultatele cercetărilor care se vor realiza la ELI-NP sunt: medicină și farmacie, securitate nucleară, construcția de acceleratoare de particule, știința spațială.

La Expo 2017 Astana, România participă cu un pavilion național ce are o suprafață de 370 mp.

Calendarul de activități care vor avea loc în cadrul pavilionului a avut la bază propunerile ministerelor reprezentate în comisia de organizare, precum și propunerile patronatelor, asociațiilor profesionale reprezentate în Consiliul de Export, Camerei de Comerț bilaterale România-Kazahstan și Camerei de Comerț și Industrie București și ale Consiliului Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.

Comisia de organizare a participării României la Expo Astana 2017 a avut în componență reprezentanți de la Ministerul Energiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Cercetării și Inovării și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

La expoziția internațională sunt prezente peste 115 țări și organizații internaționale. În cele trei luni, organizatorii se așteaptă la peste 5 milioane de vizitatori.