28 septembrie 2022

Episcopii catolici din România în comuniune în spiritul Sinodalităţii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România s-au reunit la Oradea în perioada 19 21 septembrie 2022, pentru sesiunea plenară de toamnă a Conferinţei Episcopilor din România (CER), condusă de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Vicepreşedintele CER.

La deschiderea lucrărilor au participat Mons. Germano Penemote, Consilierul Nunţiaturii Apostolice în România şi Republica Moldova, şi PS Sofronie Drincec, Episcopul ortodox de Oradea, care au transmis un mesaj.

Pe Ordinea de zi, temele de discuţie au fost determinate de necesităţile Bisericilor locale. Ca de obicei la astfel de întâlniri, au fost mai multe momente de rugăciune – cu o intenţie specială pentru pacea în Ucraina – care au culminat cu celebrarea Sfintei Liturghii în biserica „Schimbarea la Faţă”, în biserica Seminarului şi în Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae”, împreună cu preoţii, credincioşii şi cu elevii de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. De asemenea, PS Virgil Bercea, gazda întâlnirii, a organizat diferite momente culturale şi întâlnirea episcopilor cu autorităţile civile locale.

Plină de încărcătură emoţională a fost vizitarea istoricului Palat Episcopal greco-catolic care în data de 25 august 2018 a suferit un incendiu devastator şi care este încă o rană deschisă pentru ierarhul locului şi pentru comunitate. De asemenea, episcopii s-au bucurat să viziteze palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, de curând restaurat.

În centrul discuţiilor CER s-a aflat Sinodul Episcopilor cu tema sinodalităţii. Pe 17 octombrie 2021 a început prima etapă a parcursului sinodal: ascultarea şi consultarea Bisericilor locale, etapă care s-a încheiat în august 2022. CER a transmis Secretariatului General al Sinodului de la Vatican documentaţia referitoare la acest parcurs.

Pe lângă informările din eparhii, dieceze, comisii şi instituţii legate de CER, discuţiile au atins chestiuni care privesc viaţa liturgică, educaţia, tineretul, familia, colaborarea în cadrul clerului şi al persoanelor consacrate din România, precum şi legăturile cu alte Conferinţe Episcopale şi instituţii ecleziale europene.

Următoarea sesiune a CER va avea loc la Satu Mare în intervalul 10-12 mai 2023, fiind găzduită de Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare.

Conferinţa Episcopilor din România se întruneşte de două ori pe an în sesiune ordinară şi îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale şi comuniunea cu Urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Pr. Francisc Ungureanu Secretar General